Järfälla är en av de kommuner där det byggs mest bostäder i Sverige. I hela kommunen är målet att 16 000 bostäder ska stå klara fram till 2030.

Men byggbolagen har haft några tuffa ekonomiska år bakom sig. Nu riskerar räntehöjningarna att bli sista spiken i kistan för bostadsbyggandet, menar statliga banken SBAB.

– Bostadsbyggarna har det senaste året haft en mycket ansträngd situation med en kraftig ökning av byggkostnaderna. Detta till följd av prisuppgångar på material och annat som legat högt över inflationen i stort, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Järfälla sticker ut

I deras Housing Market Index (HMI) mäter de hur utbudet av nya bostäder förhåller sig till hushållens efterfrågan med hänsyn taget till köpkraft och flyttmönster. Och när räntorna nu dragit iväg har efterfrågan på nybyggda bostadsrätter sjunkit rejält.

Och Järfälla sticker ut i landet.

– När jag tittar på graferna i indexet så är det ingen kommun som sticker ut som Järfälla.

Bostäder för dyra

Konsekvensen kan bli att bostadsbyggarna senarelägger sina projekt. Och de som redan påbörjat sina byggprojekt riskerar att stå med för dyra bostäder.

– Bostadsbyggarna vill inte gärna sänka priset eftersom det kan kraftigt försämra kalkylerna. Då finns det en risk att man står med osålda lager. Då kan man tvingas att sälja till lägre pris för att få likviditet, säger Robert Boije.

Enligt honom har man inte sett några stora kraftiga sänkningar av nyproducerade bostadsrätter men andelen har ökat den senaste tiden.

– Kommunen kan ha sin plan för bostadsbyggande men det måste vara lönsamt för dem som bygger bostäderna, och det är ju det senare som är bekymret.

Sänka markpriset

Kommunens markförsäljningar har bland annat använts till att betala av kommunskulden. Men Robert Boije menar att kommunen inte kan förvänta sig att sälja mark till samma pris som tidigare.

– De markpriser som gällde förut kan knappast gälla i dag. Kommunen kan nog behöva sänka ambitionen för bostadsbyggandet och anpassa ramen till verkligheten.