Det var på onsdagsmorgonen som polisen fick in vildsvinslarmet – men Upplands Väsby kommuns viltvårdare fick in observationer redan på tisdagen.

Ett vildsvin hade då setts i Väsby, bland bebyggelse, som normalt sett inte är särskilt vildsvinsvänlig. Den första observationen kom från Carlslund och Almungevägen. Därifrån ska djuret ha begett sig över Vallentunavägen och fortsatt söderut mot Sundsborg och Sandavägen.

Och även på onsdagen fortsatte samtalen trilla in till kommunens viltvårdare Håkan Bolk.

– Första observationen i dag var vid Breddenskolan och vid Råbäckens förskola på Näckrosvägen. Vi har dock inte fått några indikationer på att djuret är skadat eller beter sig aggressivt.

En person ska ha blivit jagad av vildsvinet i Sundsborg på tisdagen.

– Men där har djuret förmodligen känt sig trängt i en viss situation. Det folk har rapporterat är att grisen lunkar runt beskedligt och inte verkar bry sig om människor.

Är vildsvin farliga?

– Ett friskt vildsvin är normalt inte farligt och håller sig undan människor. Men är de skadade eller känner sig trängda kan de vara farliga. Det är dock ytterst ovanligt att människor blir skadade av vildsvin.

Han framhåller att det är viktigt att hålla avstånd till vildsvinet så att det inte blir uppstressat. Den naturliga gången är att den nu ska hitta tillbaka till skogen.

– Jag följer dess väg nu via observationer. Är djuret inte allvarligt skadat kan jag inte göra mycket mer än att hålla koll.

Kommer vildsvinet att avlivas?

– Av djurskyddsskäl gör man det bara om djuret är skadat och lider. Men om det utgör en fara för allmänheten eller riskerar att orsaka stor skada kan polisen fatta beslut om avlivning.

Håkan Bolk tror att det rör sig om ett yngre vildsvin, som blivit utstött av sin flock eller kommit ifrån den.

– I Väsby finns det en hel del vildsvin i skogsområdena norrut längs Almungevägen och Almtunavägen. Och vildsvinsstammen växer överlag i Sverige. Men att en gris irrar sig in så här bland bebyggelse har jag inte upplevt under mina fyra-fem år som viltvårdare.