Lyxrenoveringar var det som för först stod på agendan. Men hyresgästerna satte sig emot planerna och allt blåstes av. I stället köptes huset på Hornsgatan 65 av fastighetsbolaget Akelius, men sedan 2019 har det stått tomt.

Husets dåliga skick och pandemin gjorde att företagets planerade renovering drog ut på tiden. Det skulle startat 2021, men kom inte igång.

Som en del av en större fastighetsaffär övergick ägandet i slutet av 2023 till fastighetsbolaget Gemfast, som ägs av fackförbundet Sveriges lärare.

Och nu är renoveringen igång. Sedan december har det pågått rivningar inne i huset.

– Det känns jätteroligt. Huset är en del av Stockholm som vi vill ska leva vidare och finnas kvar. Jag hoppas vi kan förvalta det förtroendet, säger Stefan Lindhoff, vd för Gemfast.

Gammalt hus

Fastigheten är runt 110 år gammal. En antikvarie är med i projektet för att de historiska värdena ska beaktas under moderniseringen, som bland annat innefattar nya ytskikt, badrum och ventilation.

– Naturligtvis sker en anpassning till moderna krav, men vi stämmer av med hyresgäster och antikvarie för att hitta en bra väg framåt.

Blir personalbostäder

Här finns runt 20 lägenheter, av dem ska fem erbjudas till tidigare utflyttade hyresgäster. Av resten ska några bli personalbostäder för Sveriges lärare, några läggs ut på Bostadsförmedlingen.

Vad hyrorna kommer att landa på är inte bestämt. När allt är klart görs en bedömning utifrån bruksvärdet och förhandlingar med hyresgästföreningen väntar.

Kan behöva stänga

I gatuplan ligger klädbutiken Herr Judit och Café Giffi. Även deras lokaler måste ses över, men om och i så fall när de måste stänga är inte bestämt.

– Det är två välfungerande verksamheter och vi försöker hitta former för att de ska vara kvar, vilket jag hoppas att de vill vara.

I källaren finns också en lokal på 200–300 kvadratmeter som länge varit oanvänd.

– Den har högt i tak och fint ljusinsläpp. Vi hoppas att det kan bli en restaurang där, men det kan även bli kontor.

Målet är att renoveringen av huset ska stå klar i höst.