Väktarna och personalen i receptionen lär ha blivit paffa.

In genom Skolverkets lokaler klev i augusti i fjol en oanmäld men beslutsam grupp av akademiker.

Efter att först ha lämnat äpplen och blommor i receptionen, hoppade de över spärrarna och tog plats i myndighetens soffgrupper.

Enligt polisens förundersökning blev de tillsagda att avlägsna sig, utan att lyda.

En medarbetare tryckte på nödknappen.

”Fredligt – men brottsligt”

Åtta lärare och psykologer står nu åtalade för olaga intrång.

Även om anslaget var fredligt och kanske inte skrämde upp någon, hade de inte lov att vara där – därför bör det betraktas som ett brott, menar åklagare Sara Svärd.

Syftet med aktionen var att prata med tjänstemän på myndigheten och lyfta klimatoron bland elever, berättar de åtalade.

– Det viktigaste för elevernas framtid och en beboelig miljö för dem när de är vuxna är att begränsa utsläppen. Klimatet måste ingå i den obligatoriska undervisningen, säger en av dem.

Hur ser ni på stå anklagade för brott?

– Det är inte så roligt. Men när politikerna inte agerar behöver man jobba på flera fronter. Jag ser aktionen som ett sätt att stötta de tjänstemän på Skolverket som faktiskt vill vara djärvare i klimatfrågan, säger en åtalad legitimerad lärare.

– Både suffragetterna och medborgarrättsrörelsen bröt mot lagen för att driva igenom förändring.

Hur ser ni på att vara förebilder för barn?

– Jag har två små barn hemma som båda känner till klimatfrågan. De undrar varför inte alla vuxna gör något. Många elever är oroliga. Jag ser civil olydnad som en nödvändig metod för att försöka påverka.

En av dem ser aktionerna som ett sätt att delta i samhällsdebatten. Det kan också visa unga vikten i att ta grundade beslut, menar han.

– Vi hade kunnat stå utanför Skolverket, eller i lobbyn eller på ett torg. Nu valde vi att gå ett steg längre. De är ett risktagande och vi tar konsekvenserna, alltså rättegången.

Kan ge fängelse

Om aktionen fick effekt? De säger att den ledde till ett möte med Skolverkets högsta chef, men att det är ett långsiktigt arbete.

De nämner att de flesta tjänstemännen nog var på lunch när de kom, och att de hade hoppats på fler samtal.

– Jag tänker så här. Om jag inte gör något kommer absolut inte något förändras. Nu kanske någon läser den här texten och tänker till. Om man lägger ihop många händelser och aktioner kanske man kan se en effekt, säger en av aktivisterna.

Rättegången hålls i maj. Straffskalan för olaga intrång är böter eller fängelse i upp till ett år, efter att en straffskärpning gjordes i somras.