Jollarna ligger under sina presenningar på backen intill Sjöängsbryggan i Trångsund. Snart är det dags för dem att segla ut på Drevviken.

Tove Madsen, som är ordförande i Drevvikens segelsällskap, går runt bland båtarna med Julia och Maja Hofbauer. Flickorna tycker om att vara här och Julia gick i seglarskolan förra sommaren.

– Man fick kapsejsa. Det var jätteroligt! Kanske pyttelite läskigt, men sedan bara roligt, säger Julia.

Dessutom var hon med på kappseglingen i slutet av sommaren. Det var ett riktigt äventyr.

– Jag krockade med berg och så kom det extrabåtar, berättar Julia.

– Det var lite krångleri, konstaterar syster Maja, som tittade på.

Seglarskola för stora och små

Tove Madsen är uppvuxen på Dalarö och lärde sig segla genom grannfamiljen. När hon flyttade till Trångsund ville hon att fler skulle få upptäcka glädjen med segling

– När jag såg sjön tänkte jag: Var är alla segelbåtar?! Det fiskades friskt, men det var inte så mycket annat. Då bestämde jag att jag skulle starta seglarskola, det var så det började, berättar hon.

De tre första veckorna på sommarlovet är det seglarskola. Varje vecka kommer 30 barn från olika håll runt Drevviken; Huddinge, Haninge, Vendelsö, Tyresö och Skarpnäck.

– Många barn kommer tillbaka flera år i rad. Det är ju ett väldigt gott betyg, säger Tove Madsen.

Den välkomnande stämningen och gemenskapen gör att många trivs. De flesta ledarna har gått seglarskolan själva.

Tove Madsen ordnar även seglarskola för vuxna. En helg i början av sommaren och en i augusti kan vuxna också få lära sig att segla jolle.

– Men det är bara för modiga vuxna, säger Tove Madsen och skrattar.

Nära hem

Det kan vara lite besvärlig vind på Drevviken.

– Det är ett ganska stort vatten och lite klurigt att segla, vinden vänder och vrider ganska mycket på sig. Men det är nära och lätt att ta sig hem.

Segelsällskapet har även gemensam segling en kväll i veckan för både stora och små medlemmar.

– Då dyker man upp vid fem och har med sig middag. Och så delar vi upp oss i båtarna. Det är inte alltid som alla i en familj gillar att segla, det kan vara den ena föräldern eller något barn. Då är det kul att segla tillsammans med andra.