Seglare. Tove Madsen, ordförande i Drevvikens segelsällskap tillsammans med Maja och Julia Hofbauer på Sjöängsbryggan. Foto: Sacharias Källdén

Lär dig kryssa i Drevviken

Man behöver inte åka ut i skärgården för att lära sig segla. I 16 år har Tove Madsen drivit seglarskola i Drevviken. De senaste åren har även vuxenkurserna blivit populära. "Modiga vuxna kan också lära sig", säger hon.

  • Publicerad 13:13, 20 maj 2022

Jollarna ligger under sina presenningar på backen intill Sjöängsbryggan i Trångsund. Snart är det dags för dem att segla ut på Drevviken.

Tove Madsen, som är ordförande i Drevvikens segelsällskap, går runt bland båtarna med Julia och Maja Hofbauer. Flickorna tycker om att vara här och Julia gick i seglarskolan förra sommaren.

– Man fick kapsejsa. Det var jätteroligt! Kanske pyttelite läskigt, men sedan bara roligt, säger Julia.

Dessutom var hon med på kappseglingen i slutet av sommaren. Det var ett riktigt äventyr.

– Jag krockade med berg och så kom det extrabåtar, berättar Julia.

– Det var lite krångleri, konstaterar syster Maja, som tittade på.

Båtfix. Tove Madsen, Julia och Maja Hofbauer inspekterar båtarna. Alla jollar har namn, den röda heter "Dansken". Foto: Sacharias Källdén

Seglarskola för stora och små

Tove Madsen är uppvuxen på Dalarö och lärde sig segla genom grannfamiljen. När hon flyttade till Trångsund ville hon att fler skulle få upptäcka glädjen med segling

– När jag såg sjön tänkte jag: Var är alla segelbåtar?! Det fiskades friskt, men det var inte så mycket annat. Då bestämde jag att jag skulle starta seglarskola, det var så det började, berättar hon.

De tre första veckorna på sommarlovet är det seglarskola. Varje vecka kommer 30 barn från olika håll runt Drevviken; Huddinge, Haninge, Vendelsö, Tyresö och Skarpnäck.

– Många barn kommer tillbaka flera år i rad. Det är ju ett väldigt gott betyg, säger Tove Madsen.

Den välkomnande stämningen och gemenskapen gör att många trivs. De flesta ledarna har gått seglarskolan själva.

Tove Madsen ordnar även seglarskola för vuxna. En helg i början av sommaren och en i augusti kan vuxna också få lära sig att segla jolle.

– Men det är bara för modiga vuxna, säger Tove Madsen och skrattar.

Glatt gäng. Maja och Julia Hofbauer hänger gärna på seglarklubben med Tove Madsen. Foto: Sacharias Källdén

Nära hem

Det kan vara lite besvärlig vind på Drevviken.

– Det är ett ganska stort vatten och lite klurigt att segla, vinden vänder och vrider ganska mycket på sig. Men det är nära och lätt att ta sig hem.

Segelsällskapet har även gemensam segling en kväll i veckan för både stora och små medlemmar.

– Då dyker man upp vid fem och har med sig middag. Och så delar vi upp oss i båtarna. Det är inte alltid som alla i en familj gillar att segla, det kan vara den ena föräldern eller något barn. Då är det kul att segla tillsammans med andra.

Sommarlängtan. Snart är det dags för seglarskola i Drevviken. Foto: Sacharias Källdén

Späckad segelsommar

För att gå i seglarskolan krävs medlemskap i Drevvikens segelsällskap.

De tre första veckorna är det seglarskola för barn från åtta år.

Två helger, en i juni och en i augusti, kan vuxna lära sig att segla jolle.

I slutet av sommaren brukar det ordnas en kappsegling med omvänd LYS, det betyder att långsammaste båttyp startar med lite försprång och sedan nästa båttyp.

Visa merVisa mindre