INGEN FEST PÅ BUSSEN. Länsstyrelsen hotar med böter om partybussar arrangerar fester med fler än åtta deltagare. Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen vill stoppa partybussar i Stockholm

Coronarestriktionerna stoppar traditionella studentflak och studentfester. Men istället planeras fester i partybussar. Det vill nu Länsstyrelsen sätta stopp för.

  • Publicerad 09:00, 14 maj 2021

Partybussar har blivit ett nytt inslag på Stockholms gator. Men att festa fler än åtta personer i en buss är inte heller okej enligt rådande pandemilag. Länsstyrelsen i Stockholm har därför beslutat om kräva böter av partybussbolagen, om det är fler än åtta passagerare som bussfestar.

Länsstyrelsen har kontaktat ett av de bolag som hyr ut bussar för fest för att informera om regelverket.

– Ett bolag som bedriver verksamhet i Stockholms län ger intryck av att de kommer arrangera privata sammankomster och köra fler än åtta deltagare i sina bussar. Därför har vi nu meddelat bolaget ett föreläggande och att om lagen inte följs riskerar de att få betala vite. Om även andra bolag inte hörsammar vår information och vi får intryck av att de kommer köra ändå så kan vi förvänta oss fler förelägganden, säger Moa Karlsson, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Så vill partybussar runda reglerna inför studenten

Även partybåtar kan omfattas

I Stockholm har det också blivit aktuellt med så kallade partybåtar. Vilket regelverk som styr där beror på om det sker servering på båten eller inte. Har båten servering omfattas den av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen, som kommunen har tillsyn över. Har båten inte servering kan det bli fråga om en sådan privat sammankomst som gäller enligt pandemilagen och då är det max åtta deltagare som gäller även här.

– Vi förstår att alla studenter vill fira sin stora dag på bästa tänkbara sätt med familj och vänner. Men tyvärr är pandemin fortfarande ett faktum och det är viktigt att alla hjälps åt att följa regelverken som syftar till att förhindra smittspridning, säger Moa Karlsson.

Stockholms studenter byter lastbilsflak mot båtdäck