Bekräftat. Det är en varg som har setts i Sigtuna kommun under veckan. Foto: Kenny Winkler

Länsstyrelsen bekräftar: ”Det är varg”

Den varg som setts vid flera tillfällen i Sigtuna denna vecka är en varg. Det bekräftade Länsstyrelsen under torsdagen.

  • Publicerad 14:28, 27 maj 2021

Den varg har skådats på nära håll när den korsade åkern vid Stora Rickeby i Odensala blev under torsdagen bekräftad av länstyrelsen i Stockholm.

– Nu händer egentligen inte så mer än att man observerar att den finns i området, säger Sara Sundin som är enhetschef för natur och vilt hos länsstyrelsen till Mitt i Sigtuna.

När Mitt i skrev om vargobservationen tidigare i veckan sa jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker på Naturhistoriska museet att det såg ut som en varg men man kan aldrig vara riktig säker.

– Det ser ut som en varg, med benlängd, svanshållning och trav på slutet, sa han då.

Bekräftad varg

Nu har också länsstyrelsen bekräftat att att det är så och uppdaterat Skandobs som hanterar viltobservationer för länsstyrelsen.

Den som ser en varg eller annat rovdjur ska rapportera det till Skandobs.

– Vi kan hoppas att den bara går förbi på väg någonstans. Det är vanligt att vargar går ensamma. De ger sig ifrån sitt ursprungsrevir och börjar leta egna partners, säger Sara Sundin.

När en varg letar sig närmare människor är det vanligt att vissa vill jaga bort den. Men någon jakt på vargen är inte på tal. Varg kan påträffas var som helst.

– Skyddsjakt är något som man tar till om det skulle vara något problem med vargen, säger Sara Sundin.

Film: Här springer vargen i Sigtuna

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30