När allt fler banker vars kontor har bankfack stänger står människor med värdesaker utan en säker plats att bevara dem på. Det är där privata aktören Svenska värdeförvaring anser att ett behov finns.

I Stockholm har flera bankfack stängts, däribland Swedbanks, Nordeas och SEB:s.

– I vissa fall det är hela bankkontor som stängs, i andra fall bara bankfacken, säger Klas Blomqvist, vd vid Svensk värdeförvaring.

– Många av kunderna som kommer till oss är besvikna på bankerna.

Han säger att sedan anläggningen öppnade på Jakobsbergsgatan på Norrmalm i februari har det varit ­ett högt tryck. Kunder får stå i kö i väntan på att den storlek på bankfack de är ute efter ska installeras.

– Stockholmsanläggningen är vår första. Mot bakgrund av hur bankerna stänger ner är vi övertygade om att behovet finns även i andra städer.

Priset på ett bankfack kostar mellan 1 500–4 700 kronor per år, beroende på storlek. Vanligtvis handlar det om testamenten, hårddiskar, fotografier och smycken. Däremot får man inte förvara kontanter.

För en bankfacksanläggning är säkerheten fundamental. Utvecklingen av säkerhetssystemet pågår ständigt, enligt Klas Blomqvist.

– Legitimationskontroll, tidsbokning, och flera säkerhetsdörrar är bara några av de säkerhetsåtgärder vi har innan kunder kommer fram till sitt bankfack. Sedan övervakas lokalen hela tiden av ett säkerhetsbolag.

Att trycket på bankfack skulle vara högt är inte en bild som SEB delar.

– Mindre än en femtedel av våra bankfack är uthyrda, säger Frank Hojem, kommunikationschef vid SEB.

Digital förvaring

– Våra vanor förändras och sättet vi förvarar värdedokument förändras också. När vi förändrar kontoren har vi valt att inte stoppa in bankfack på de nya lokalerna.

– Vi erbjuder istället förvaringsmöjligheter via en partner som erbjuder digital förvaring av exempelvis testamente. Den andra möjligheten är att om man har fysiska föremål man behöver förvara någonstans kan man installera ett värdeskåp eller kassaskåp hemma.