Regnet öste ner under onsdagsförmiddagen. Trots vädret var det väldigt många som stod i den långa kön för att komma in i Rustas senaste butik.

Utanför dunkade musiken högt och personal från Rusta delade ut ponchos till de som behövde. Förutom regnkapporna bjöds besökarna på godis, kaffe, dricka och rabattkuponger.

– Vi är främst här för festisarna och godiset, sa Vanessa Ahla Öström som stod i kön tillsammans med sin kompis Elin Tennborg.

Men de var även glada över att en Rustabutik är tillgänglig i Märsta. Den närmaste butiken för Sigtunabor var tidigare den som ligger i InfraCity eller det som idag kallas för Bredden i Upplands Väsby.

– Det är bra att det är nära hit, sa Elin Tennborg.

Ett par 100 meters kö

Att det var fullt med folk och ett par hundra meters kö utanför kom inte som någon överraskning för butiken och landschefen Fredrik Ingemarsson:

– Vi har den erfarenheten att när vi öppnar varuhus drar det mycket människor. De är glada dels över vårt varumärke men även för att de får en lokal butik, sa Fredrik Ingemarsson som hjälpte kunder vid mattavdelningen.

Att Rusta öppnade butik i just i Märsta beror på att det tidigare inte har funnits någon butik i närheten.

– Vi gör en ordentlig marknadsanalys vid varje etablering och Märsta har varit en liten vit fläck på kartan för oss. Vi känner oss trygga med att det är Märstaborna och närmast Sigtunaborna som kommer att handla här tror vi, sa Fredrik Ingemarsson.

Glada för etableringen

Butiken för statistik på över hur många som är inne samtidigt och hur försäljningen ser ut. Öppningsdagens försäljning brukar toppa övriga dagar. Men några summor ville inte Fredrik Ingemarsson gå in på.

– Vi pratar aldrig om pengarna så, den siffran får stanna hos oss. Men den är bra.

Granne med Rusta är Elgiganten, Circle K och Max och området har på kort tid dubblerat antal butiker.

– Vi är väldigt glada för etableringen och att göra det tillsammans med Elgiganten, vi ligger oftast bra tillsammans med dem och vi jobbar på liknande sätt genom att vara kampanjintensiva. Det här är ett alldeles utmärkt läge för oss båda tror jag, sa Fredrik Ingemarsson.

Utanför butiken dunkade musiken på och kön för att komma in höll i sig under hela dagen men det var inte lika blött hela tiden. Regnvädret gav med sig något under eftermiddagen.