På gamla Coop-tomten i Brunna i Upplands-Bro blåser förändringens vindar. Inom några år så ska här ett nytt bostadsområde växa fram, men än finns padelhallens gamla lokaler kvar. Gym, padelbanor och allehanda träning samsas med varandra, men också något annat – chase tag.

Fyra unga män tar emot Mitt i:s utsända och visar oss in i en del av den jättelika lokalen som bäst kan beskrivas som ett sorts multisportcenter.

Viktor är kapten

Viktor Andersson pratar snabbt och med stort engagemang, han är lagkapten för svenska landslaget i kull.

– Vi är en parkourorganisation i grunden. Vi har kört och lärt ut parkour till barn och unga vuxna sedan 2008.

Nu tar organisationen nästa steg och tar professionell kull till Sverige. Det är nämligen så sporten chase tag som bäst kan beskrivas, som en form av elitkull.

Mattias Hedvik på jakt efter en lagkamrat i Skandinaviens första och enda quad. En quad är en chase tag-bana. Banorna ser exakt likadana ut oavsett var i världen dessa sätts upp. Att den första "kull-banan" installerades just i Kungsängen rör sig om tillfälligheter. Ingen av landslagsmedlemmarna bor i kommunen.

Mattias Hedvik på jakt efter en lagkamrat i Skandinaviens första och enda quad. En quad är en chase tag-bana. Banorna ser exakt likadana ut oavsett var i världen dessa sätts upp. Att den första "kull-banan" installerades just i Kungsängen rör sig om tillfälligheter. Ingen av landslagsmedlemmarna bor i kommunen.

Stefan Källstigen

Det hela utövas på en sorts gladiatorliknande bana som ser exakt likadan ut över hela världen. Samma form av hinder, placerade på samma platser och banan som helhet är lika stor. Banan kallas internationellt för "quad" och den i Kungsängen är Skandinaviens första och enda.

Viktor Andersson beskriver att kull alltid varit en sorts naturlig del av parkourträningen, man använder det som ett pedagogiskt verktyg – men sen dök chase tag upp. Sporten är ungefär tolv år gammal och grundandes i Storbritannien.

Landslagets plötsliga start

För svenska landslaget i kull fick alltsammans en ganska så plötslig början. Från parkourträningar med barn och unga till att även representera Sverige i ett kommande VM.

– Vi fick chansen av en kompis till mig att köra i en riktig chase tag-tävling i Belgien i höstas. Vi bara hakade på, hoppade in i min bil och körde i två dygn till Antwerpen. Vi tävlade där och tyckte det var det roligaste vi gjort någonsin, men vi förlorade stenhårt, säger Viktor Andersson.

I slutet av april väntar nästa steg på Quality movements smått otrolig resa. Då möter man lag från hela världen när VM i chase tag går av stapeln i franska Évry. Femton herrlag och sex damlag ställer upp i turneringen.

Svenska landslaget i chase tag. Bakre raden: Viktor Andersson och Brandon Sandén. Närmast kameran: Mattias Hedvik och Leon Brandt.

Svenska landslaget i chase tag. Bakre raden: Viktor Andersson och Brandon Sandén. Närmast kameran: Mattias Hedvik och Leon Brandt.

Stefan Källstigen

Så går det till

Tävlingsmomentet är "the Chase", alltså jakten. Den som jagar ställer sig alltid på "the starter plate", intill själva banan. Den som ska undvika att bli tagen, "evader", får placera sig var som helst på banan. Vem som får vilken roll avgörs med sten-sax-påse innan den första av sexton rundor, som utgör en match, börjar.

– I och med att den här banan ser likadan ut oavsett vart vi kommer i världen så kan man ju lära sig själv vilka hinder man är starkast i. Man kan lära sig sin motståndares strategier och vilka hinder han är svagast i, säger Viktor och tystnar en stund:

– Det är liksom inte bara en battle of the body det här. Det är också en battle of the brain. Man måste verkligen tänka.

Varje runda pågår i 20 sekunder. Lyckas man hålla sig undan att bli kullad så väntar en kort vila för den som är ute på banan, på 25 sekunder. Därefter börjar en ny runda. I teorin kan man klara sig utan att bli kullad under åtta omgångar – men då är man sannolikt helt slut och har vunnit, försäkrar lagkaptenen.

"För att hålla huvudet kallt"

På banan strax intill tränar några av landslagsmedlemmarna. Viktor förklarar:

– Mattias som är jagad nu, han har alltid ögonen på Brandon. Även när han springer bort nu ser du att han tittar bakåt. Förmågan att kunna hålla huvudet kallt är central. Även fast man är jagad ska du kunna ta nya taktiska beslut. Var ska jag stanna? Ska jag byta håll? Var kan jag finta?

Det är också det här arbetet som Viktor Andersson och hans lagkamrater gör just nu fast i fråga om att analysera de lag man kommer att möta i VM.

– Min roll som lagkapten i VM är att jag måste analysera våra motståndarlag så att jag vet deras styrkor och svagheter. Då kan jag i min tur skicka in rätt person från vårt lag för att kontra deras styrkor.

Vad säger ni till dem som bara tycker detta är en lek?

– Det är en lek. Det man gör är att ta det här roliga och bara sätter lite edge på det, och gör det lite allvarligare. Men det är verkligen ett urbehov att jaga och bli jagad.