”Det går ingen nöd på politiker i Solna”, motiverade Sara Kukka-Salam (S) beslutet att sänka kommunalrådens löner i början av året.

De som jobbar heltid i Solnapolitiken har nu 71 000–90 000 kronor i månaden.

Men man måste inte nödvändigtvis tjäna Solnaborna och fatta beslut för att få pengar på kontot varje månad.

Generös pension upp till 65

Den som gett sig in i politiken efter 2014 kan ha rätt till tre års omställningsstöd med 60-85 procent av sin lön den dag de lämnar.

Tre av Solnas före detta kommunalråd har generösare villkor än så och får visstidspension enligt gamla avtal.

Pensionen ger omkring 60 procent av politikerarvodet. Beloppet minskar om man skaffar ny inkomst. De före detta politikerna har rätt till förmånen tills de fyller 65 år och den vanliga ålderspensionen kickar in.

Johanna Graf (S) var oppositionsråd i Solna 2004–2012. Sedan avhoppet har hon haft politikerpension
i stället för nytt avlönat jobb.

Under åren har man kunnat följa Graf i sociala medier där hon uppdaterar från sina seglatser längs spanska kusten, från strandhugg i Indonesien, Tel Aviv och Gibraltar.

39 869 kronor före skatt

När Mitt i når Johanna Graf säger hon att båtlivet, tvärt­emot vad de glammiga bilderna förmedlar, är slitigt.

– Sen är det inte det jag vill göra. Sitta med en vinkelslip i handen hela dagarna. Jag har det lite tråkigt även om jag försöker hålla mig sysselsatt.

Men tror du att det kan sticka i någons ögon, det här båtlivet du visar i sociala medier, och så är det skattepengar du får?

– Jag kan bara hålla med.

2012 fick Johanna Graf drygt 30 000 kronor före skatt per månad i visstidspension. Årets nivå är 39 869 kronor. Notan hittills: 4 574 484 kronor.

Detta trots att Graf, apropå visstidspension, skrev på sin blogg 2012 att hon inte tänkte ”leva längre än nödvändigt på skattebetalarnas bekostnad”. Hon föreslog också en tidsgräns på max två år för den förmån hon nyttjade.

Johanna Graf säger att det var oväntat svårt att byta karriär och att det inte varit avsikten att ta ut visstidspension i elva år.

– Jag var helt säker på att jag skulle få jobb. Och nu är jag snart pensionär på riktigt. Man gör sig lite omöjlig med ett känt namn att få ett vanligt jobb, tyvärr, det är politiken eller pr-branschen.

Ville göra come back

De första åren var dock planen att bli sjöman. Johanna Graf berättar att hon bekostade en utbildning i USA men att det inte ledde till något avlönat jobb.

Hon säger att hon sökte andra jobb också.

Men barnomsorgen där hon jobbat tidigare var hon däremot ”för gammal och trött” för.

Johanna Graf säger att hon velat göra politisk come back.

– Min inriktning var att komma tillbaka efter fyra år. Alla tjänar på att politiker ger sig ut i arbetslivet, skaffar sig erfarenhet för att komma tillbaka med fräscha ögon. Men det gick inte jättebra. Jag var en ganska kontroversiell, frispråkig politiker, det var nog det som satte stopp.

Du har uppvaktat ditt parti?

– Så går det inte till. De som ringer och tjatar får inget jobb. Man blir tillfrågad.

Pr-branschen, som då enligt Graf återstått, har inte varit aktuell.

– Väldigt många ex-politiker hamnar där men som jag ser det är det moraliskt fel att utnyttja sin tidigare ställning för att påverka makthavare.

Kan du anses ha använt din tidigare ställning genom att ta ut visstidspension?

– Man har den tryggheten som politiker. Man tar en risk när man ger upp sitt gamla jobb. Jag tycker att garantin ska finnas men hade hoppats på att inte behöva använda den så länge.

Johanna Graf som växlar båtliv med Nacka där hon har bostad, har rätt till drygt tre år till med visstidspension. För 14 år blir summan runt 5,7 miljoner kronor.

– Skulle jag bli tillfrågad om ett jobb så klart jag skulle vilja ha det. Men jag vet inte vem som skulle anställa en 62-åring som inte varit i någon annan bransch än politiken den senaste tiden.

”Oerhört generöst”

Fler Solnapolitiker har samma typ av fördelaktiga äldre avtal och kan få förmånen upp till 65 år.

Pehr Granfalk (M) har precis som Graf förmånligt avtal enligt den äldre modellen.

Pehr Granfalk (M) har precis som Graf förmånligt avtal enligt den äldre modellen.

Anna Z Ek

Det har även Arne Öberg (S), som jobbar heltid sedan avgången.

Det har även Arne Öberg (S), som jobbar heltid sedan avgången.

Leif Oldenburg

Förre kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk (M), 47, plockar sedan november i fjol ut visstidspension. Han får 65 026 kronor i månaden före skatt, hittills drygt en halv miljon. Teoretiskt sett har han rätt till 14 miljoner om han skulle välja att inte jobba.

I ett sms till Mitt i meddelar Granfalk att han avböjer att kommentera.

Arne Öberg (S), 55, slutade som oppositionsråd 2021. Då gick han tillbaka till sitt heltidsjobb på CSN. Öberg får 20 389 kronor före skatt i visstidspension, ett belopp som är samordnat med nya lönen.

– Jag visste inte ens att jag hade rätt till de här pengarna. Det är rätt udda system att det inte finns någon begränsning i tid. Oerhört generöst. Som princip bör det i stället handla om att stimuleras att jobba.

Öberg säger att det var uteslutet att leva enbart på pension.

– För sjutton, ja. Jag tycker att man ska göra rätt för sig. Jag hoppas såklart att min löneutveckling fortsätter uppåt och då kommer pensionen att minska.