Döda. Lammen Doris och Dennis, till vänster, samt deras mamma Nala och tackan Babsan har avlidit, efter att någon förgiftat deras dricksvatten. Bilden till höger är en genrebild. Foto: Tensta 4H-gård/Mostphotos

Lamm på 4H-gård döda - drack förgiftat vatten

Lammen Doris och Dennis samt tackorna Nala och Babsan har dött, efter att någon förgiftat deras dricksvatten ute i hagen på Tensta 4H–gård. Nu söker polisen efter förövarna och ber eventuella vittnen att höra av sig.

  • Publicerad 17:29, 9 apr 2021

Under natten mellan lördagen och söndagen den 3–4 april har någon eller några okända gärningspersoner förgiftat vattnet ute i hagen på 4H-gården i Tensta. Personalen upptäckte att några av fåren inte mådde bra på söndagsförmiddagen och kallade snabbt på veterinär.

– Initialt trodde vi att det handlade om uttorkning, men när veterinären kom kunde det konstateras att det rörde sig om förgiftning, säger verksamhetsledaren på gården, som vill vara anonym.

Lammen Doris och Dennis och deras mamma Nala avled inom loppet av några timmar till följd av förgiftningen, så även tackan Babsan.

– Vi är alla i chock, och så ledsna och rädda. Vi har ingen hotbild mot oss och inga ovänner, och man undrar mest varför det här händer och vad för personer det är som gör så här, säger verksamhetsledaren.

När personalen försökte komma underfund med vad som förgiftat djuren tittade de i vattenhinken, och insåg att det var något fel på vattnet.

– Det luktade tändvätska, och var helt oljigt och flottigt.

Hände igen

Under natten till torsdagen den 8 april beslutade personalen att låta vattenhinkar stå kvar i hagarna för att se om samma sak skulle hända igen. När de senare kontrollerade vattnet på morgonen hade mycket riktigt fem vattenhinkar återigen blivit förgiftade.

– Det handlar om vatten till grisar, hästar, getter och får i olika hagar. Som tur är var vi förberedda den här gången, men att någon förgiftar vattnet igen är otroligt läskigt. Man måste klättra över stängsel och allt för att komma åt, vilket personerna uppenbarligen gjort, säger verksamhetsledaren.

Nu har gården ställt in alla aktiviteter och förflyttat djuren tills vidare.

– Djurens säkerhet måste gå över allt. Alla aktiviteter, som barnkalas, kurser och annat är inställda, tills vi vet vad som orsakat detta.

Polisen: "Ytterst ovanligt"

Polisen har inlett en utredning gällande djurplågeri och skadegörelse. Enligt Anders Djurestad, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, är liknande händelser väldigt ovanliga.

– Vi har gjort en brottsanalys och tittat på om det finns brott med liknande karaktär runt om i länet, men sett att det är ytterst ovanligt. Det finns inte heller något liknande brott i närtid, säger han och fortsätter:

– Eftersom det är så pass ovanligt känns det som att det är samma person eller personer som ligger bakom.

Löpande tillsyn

Nu jobbar polisen i nära samarbete med stadsdelen och gården. De har beslutat om tillsyn, vilket innebär att poliser kontinuerligt åker och tittar till 4H-gårdarna.

– Sedan gör vi brottsförebyggande insatser och försöker stötta ägarna och hitta lösningar. Polisen kommer att ha koll på det här, vi har ingen sluttid på bevakningen, säger han.

Än så länge är ingen misstänkt eller gripen för händelserna. Anders Djurestad uppmanar de som sett eller hört något att höra av sig till polisen.

– Det är många som rör sig i området, och någon kanske har sett eller hört något. Har man det vill vi att man kontaktar oss, säger han.