Läkarhuset är invirat i nät efter att plattor lossnat från fasaden och fallit till marken. Betongen är i dåligt skick, menar Skandia som äger den 70-åriga byggnaden.

– Vi spärrade av gatan när vi satte upp näten som säkrar fastighetens fasadplattor. Näten har suttit uppe i fem år och nu ska vi byta ut dem. Vi får fem års garanti på ett nät, säger fastighetschefen Markus Pfister.

Tanken är att riva Läkarhuset och bygga en ny fastighet med plats för kontor med butiker, affärer och kaféer i gatuplan.

Visionsbild av "det nya läkarhuset", byggt i trä inspirerat av Kulturhuset Sara i Skellefteå.

Visionsbild av "det nya läkarhuset", byggt i trä inspirerat av Kulturhuset Sara i Skellefteå.

White arkitekter/Skandia fastigheter

Planerna har diskuterats sedan 2008 och det har talats om en saluhall. På fettisdagen gick detaljplanen ut på samråd.

– I dag är Odenplan en ganska hård yta som är rätt stökig. Det är livlig trafik, folk är på väg någonstans och stannar inte upp.

– Vi vill bidra till en levande gatumiljö och aktivera kvarteret, säger fastighetschefen Markus Pfister på Skandia fa.

Planen: Högre trähus

Betongfasaden är en av de första som prefabricerades i Stockholm och är nu ”grovt karbonatiserad”, det vill säga att betongen tar upp koldioxid och har börjat brytas ner.

– Huset är i sådant skick att det inte går att rädda med en renovering. Vi kommer att behålla grunden om möjligt, det vill säga de fem källarvåningarna, och resten av materialet demonteras. Allt som tas ner ska vidare till återbruk.

Den nya fastigheten kan bli bredare och runt tio meter högre än dagens knappt 70. Enligt Skandia går inte Läkarhuset att renovera, bland annat för att takhöjden från 1960-talet är lägre än dagens standard.

– Det är viktigt för Stockholms stad att byggnaden håller rätt höjd och inte stör skylinen.

– Vi hade gärna knuffat upp huset lite till för att få mer uthyrningsbar yta än idag, men vi förhåller oss till de förutsättningar som finns och har ett bra samarbete med staden.

Nan Angeldorff, 77, St Eriksplan, vill inte att Läkarhuset på Odenplan ska rivas. Restaurangen på tolfte våningen, MM catering, är för bra.
Monica Alka Agri, 84, Nytorget Södermalm, håller med. Hon hade sin läkare i huset tills han gick i pension.

Nan Angeldorff, 77, St Eriksplan, vill inte att Läkarhuset på Odenplan ska rivas. Restaurangen på tolfte våningen, MM catering, är för bra. Monica Alka Agri, 84, Nytorget Södermalm, håller med. Hon hade sin läkare i huset tills han gick i pension.

Emil Salmaso

Kulturhuset Sara i Skellefteå har varit målbilden för arkitektbyrån White, som också ritat det nya på Odenplan. Med 80 meter är Sara ett av Europas högsta trähus och kostade cirka en miljard kronor att bygga.

I det nya huset på Odenplan vill Skandia också ha kontor som även skulle kunna byggas om till hotell. På bottenplan vill man ha butiker och kaféer.

Men det är en kanske för stor utmaning att bygga så stort i trä, enligt Markus Pfister.

– Vi tar ansvar för klimatavtrycket och tittar på möjligheten, men man vet inte riktigt hur höga och stora trähus beter sig än. Betong och stål har man byggt med i hundratals år och vet hur det agerar över tid.

– Ett alternativ skulle kunna vara ett hybridhus som innehåller både trä och betong. Men vi är ju fortfarande i ett väldigt tidigt skede.

Läkarhuset flyttar

Praktikertjänst och alla mottagningar i huset kommer att flytta. Godkänns detaljplanen blir det tidigast under 2025.

Det är fortfarande oklart var vårdmottagningarna tar vägen men att framför allt vårdcentralen vid Odenplan blir kvar i området är viktigt, enligt Praktikertjänst.

– Det här är ju en känd adress och många rör sig hit. Det är bra rent logistiskt, framför allt nu när pendeln har byggts, säger presstalespersonen Erik Magni.

Läkarhuset på Odenplan ska rivas av Skandia fastigheter.

Läkarhuset på Odenplan ska rivas av Skandia fastigheter.

White arkitekter/Skandia fastigheter

Det nya huset kan stå klart runt 2028 och kan bli ett landmärke som bidrar till mer liv för torget, säger Markus Pfister.

– Det skulle harmonisera med omgivningens gamla stenkvarter. Till exempel som Louvren i Paris, pyramiden som står på det fantastiska gamla torget. Det är en ultramodern glaspyramid och man visar att det här är nu, det där är då. Så blir det på Odenplan också.

Så det blir ditt Louvren?

– Intressant citat. Det är dock inget drömscenario att behöva plocka ner ett helt hus, men vi vill och kommer att bidra till platsen arkitektoniskt och med respekt för omgivningen.

Men på Odenplan är inte alla positiva till rivningen. Nan Angeldorff, 77, bor på St Eriksplan och tycker om huset som det är.

– Jag vill inte att det ska rivas. Vi kommer från restaurangen på tolfte våningen och det är vacker utsikt. De serverar lunch måndag till torsdag och det är så gott! Jag har opererat mig i Läkarhuset och varit på många olika plan.

Väninnan Monica Alka Agri, 84, instämmer.

– Det är dumt att riva. Vi kommer hit och äter så ofta vi orkar. Jag hade min doktor här tills han gick i pension.