När det har gått 50 år sedan en läkare promoverade och fick sin doktorshatt blir denne en så kallad jubeldoktor.

Det blir Per Tiselius i år och hade det inte varit för pandemin hade han fått ta emot sin promotion i Uppsala universitetsaula under högtidliga och traditionella former. Men i år får han titta på promotionen via digital länk i stället.

– Dagen för promotion är det tradition att det börjar med kanonsalut från slottsbacken och sedan ringer storan på i Uppsala domkyrka. På universitetet är det föreläsningar och musik och dagen avslutas med en stor bankett på slottet, säger Per Tiselius.

Ett sådant fick Per uppleva för 50 år sedan.

– Det var en väldig fin kväll, den glömmer jag aldrig. Min far var väldigt stolt över mig, han själv är nobelpristagare. Det gjorde mig extra glad. Jag har mycket av hans saker kvar, säger han.

Son till nobelpristagare

Pers far, Arne Tiselius, fick nobelpris i kemi 1948. Per är 86 år i dag. Han blev färdig läkare 1961 och har jag varit läkare i 60 år. De första åren var han underläkare på sjukhus i Örebro sedan överläkare på Sahlgrenska och Borås.

– Sedan tröttnade jag på sjukhuslivet och vill närma mig min hemtrakt Uppsala. 1980 bosatte jag mig i Sigtuna och öppnade senare en mottagning här.

1981 startade Per Tiselius privatpraktik i Sigtuna. Efter 20 år gick han i pension men ville fortsätta att arbeta som läkare.

– Då var jag på läkarhuset i Sigtuna men flyttade sedan in här på Strandvägen. Jag kände de som bodde här och fick hyra in mig på bottenvåningen. Det passar perfekt att ha som läkarmottagning, säger han.

Arbetar med reumatism

Per är specialist på reumatiska sjukdomar och har många patienter i Sigtuna. I den gamla staden bor många äldre.

– Men reumatism är inte förbehållet äldre även om de med åren får svagare leder. Den är också ärftlig och kan drabba vem som helst, säger han.

Per är mycket glad över promotionen även om en del av hans kompisar sedan universitetstiden inte längre finns kvar.

– För mig är det här en stor glädje som jag vill dela med mina patienter, säger han.