Läkaren, som är i 50-årsåldern, häktades i oktober förra året, och har nu fyra års fängelse och näringsförbud i sju år framför sig.

Detta enligt en dom i Stockholms tingsrätt.

Han har felaktigt förskrivit narkotikaklassade läkemedel till patienter, framför allt opioiden Oxycontin, motsvarande 5 000 missbrukardoser, enligt tingsrätten.

Bokföringsbrott

Besök på mottagningen för nästan tre miljoner kronor har inte bokförts, och i företaget saknas korrekt bokföring för affärshändelser på drygt 19 miljoner kronor.

Dessutom har arbetsgivaravgifter och inkomster för flera miljoner undanhållits.

Utöver det har läkaren skrivit ut falska PCR-intyg under pandemin till personer som behövt dessa för att resa utomlands.

Brottspengar

Däremot frias han från att ha tagit emot 8 000 kronor i mutor för att skriva ut testosteronpreparat, och för olovlig befattning med falska pengar sedan 300 falska 100-US-dollarsedlar hittats på mottagningen.

Där påträffades även kontanter i olika valutor för 1 130 010 kronor som förverkas, då tingsrätten anser att det är "sannolikt att egendomen utgör utbyte av brottslig verksamhet".

Betalt av regionen

Läkaren har sedan 2016 haft ett samverkansavtal med Region Stockholm. Men våren 2021 beslöts att hålla inne betalningarna, och man stoppade honom från att skriva ut recept på högkostnadsskyddet.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska nu besluta om hans rätt att förskriva narkotiska läkemedel ska dras in.

I SVT uppger åklagaren att delar av domen kommer att överklagas, bland annat att mannen friades för tagande av muta. Mitt i söker mannens advokat.

Läkare skrev ut knark och falska PCR-intyg

Läkaren skrev ut narkotika till missbrukare, utfärdade falska PCR-intyg och struntade i bokföringen. Nu åtalas han för bland annat grovt narkotikabrott.

Stockholm

Läkaren, som är i 55-årsåldern, har haft mottagning på Östermalm. Men patientbesöken har inte alltid bokförts.

Enligt den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt handlar det om utebliven bokföring för nästan 13 miljoner kronor mellan 2019 och 2022.

Falska dollars på kontoret

I höstas anmälde Skatteverket läkaren för att inte ha redovisat inkomster och inte betalat arbetsgivaravgifter. Han ska även ha utfärdat falska PCR-intyg till fem personer, förvarat 30 000 US-dollar i falska sedlar på mottagningen, och tagit emot mutor för att skriva ut dopningspreparat.

Läkaren har också under årens lopp skrivit ut stora mängder narkotiska preparat, som enligt åtalet varit ämnade att säljas vidare på gatan, bland annat 3 000 tabletter av den beroendeframkallande opioiden Oxycontin.

Även två av patienterna åtalas för grovt narkotikabrott.

Åklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption är förvånad över att läkaren kunnat verka så länge.

– Jätteförvånad. Ivo hade känt till det här i över ett år, men det var inte förrän han häktades i höstas som de agerade. Man undrar hur många som ska dö innan de reagerar, säger han.

Mottagningen har drivits privat, och läkaren har sedan 2016 haft ett samverkansavtal enligt lagen om läkarvårdsersättning, LOL, med Region Stockholm.

Men våren 2021 beslöt man att hålla inne utbetalningarna, och drog även in hans arbetsplatskod, vilket innebar stopp för att skriva ut recept med högkostnadsskydd.

Hsan avgör

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, begärde i höstas läkarens behörighet att förskriva narkotiska läkemedel ska dras in. Ärendet ligger nu hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan.

Läkaren nekar till samtliga brottsanklagelser. Om han döms är ett flerårigt fängelsestraff att vänta, enligt åklagaren. För grovt narkotikabrott är två år minimum, och grovt bokföringsbrott kan ge upp till sex år.

Läkaren åtalas för många brott

Grovt narkotikabrott

Grovt bokföringsbrott

Grovt skattebrott

Olovlig befattning med falska pengar

Osant intygande

Tagande av muta

Dessutom yrkas på en företagsbot om fem miljoner kronor, samt näringsförbud i sju år.

Källa: Stockholms tingsrätt

En läkare med mottagning på Östermalm ställs inför rätta för bland annat narkotikabrott och bokföringsbrott.

En läkare med mottagning på Östermalm ställs inför rätta för bland annat narkotikabrott och bokföringsbrott.

Läkare skrev ut knark och falska PCR-intyg

Läkaren skrev ut narkotika till missbrukare, utfärdade falska PCR-intyg och struntade i bokföringen. Nu åtalas han för bland annat grovt narkotikabrott.