Röklukten hänger kvar morgonen efter den omfattande branden som totalförstörde fem radhus i Alby under måndagskvällen. Det är en brandbil kvar vid en vändplats och räddningstjänsten arbetar med det sista eftersläckningsarbetet.

Pekka Pääkkö

Ingen person kom till skada i branden, men skadan på radhusen är enorm. Inte minst för Nenwi Yonadam. Hon och hennes två barn – 1 och 3 år gamla – var hemma när branden bröt ut och de lyckades sätta sig i säkerhet med två ombyten till barnen och fyra par blöjor. Resten togs av lågorna.

– Det är alla minnen och alla saker som inte går att ersätta. Jag förlorade ett guldsmycke som jag fick av min farmor på studenten. Och när jag såg en solros som jag satt upp på fönstret till barnens lekrum försvinna i elden, då brast det, säger hon.

Nu bor familjen med svägerskan.

Övertänt

Det var strax efter klockan 18 i måndags som räddningstjänsten larmades om en brand som startat i ett av köken i radhuslängan. Branden spred sig snabbt och kort därefter var husen övertända. Polisen var också på plats och hjälpte till att evakuera boende och ärendet utredes nu som allmänfarlig vårdslöshet.

– Det pyr lite fortfarande, och vi måste vara säkra på att det inte råder någon rasrisk innan vi går in. Så vad vi kommer göra är att flyga drönare över husen för att få en bild av hur det ser ut, säger Jörgen Winborg, insatsledare vid brandförsvaret.

Insatsledare Jörgen Winborg är en av de sista brandmännen som är kvar dagen efter branden. Nu pågår eftersläckningsarbetet där de ska försäkra sig om att det inte råder rasrisk.

Insatsledare Jörgen Winborg är en av de sista brandmännen som är kvar dagen efter branden. Nu pågår eftersläckningsarbetet där de ska försäkra sig om att det inte råder rasrisk.

Pekka Pääkkö

Ett par nyfikna grannar har samlats vid ett av avspärrningsbanden. Ingen av dem vill figurera i tidningen med namn eller bild, men de båda tycker att det som skett är olyckligt.

– Framför allt för de drabbade. De har förlorat allt. Sorgligt, otroligt sorgligt, säger en man.

En kvinna vars väninna bor i ett av de närliggande husen berättar att hon var på plats så fort hon fick höra om branden, med rädsla för att det var hennes väninnas hus som stod i lågor.

– Nu var det inte så men man blev ju orolig. Men branden spred sig fort, och det är nog för att man inte har byggt skydd mellan husen i vindsutrymmet, säger hon.

– Det lär nog bli en punkt på samfällighetens årsmöte, fyller mannen i.

Förskola blev evakueringsboende

Botkyrka kommun meddelade på sociala medier att man öppnat förskolan Tranan som tillfällig evakueringsplats för de som behövde tak över huvudet.

Men ingen dök upp. De drabbade hittade lösningar på andra håll, berättar kommunens presschef Lennart Agén.

– Vid 19.30 hörde räddningstjänsten av sig och bad oss öppna en evakueringsplats för att det var mycket rök på platsen och många utrymda. Då börjar vi planera för att öppna förskolan Tranan men en knapp timme senare ringde räddningstjänsten och sa att vi inte behövde öppna. Då hade alla de direkt drabbade redan fått logi och övriga boende skulle släppas tillbaka in i sina hus, säger han.

Samtidigt finns upparbetade rutiner vid kriser, menar Lennart Agén.

– Vad för stöd beror på krisen. Vid skjutningen i Tullinge öppnade vi upp en skola där man kunde komma och prata med kuratorer, lärare, personal från kyrkan med flera. I ett sånt här fall ser vi till att de som drabbas tas om hand och får hjälp med boende, och informerar grannar i området vad som händer, säger han.

Återgår till vardagen

Nenwi Yonadam vet inte vad som ska hända med familjens hus. Troligtvis kommer hela längan behöva rivas och byggas upp på nytt. För Nenwi fanns det sentimentala värdet i det gamla huset – det var det första som hon köpte tillsammans med sin sambo och som hennes barn växte upp i.

Pekka Pääkkö

Men hon försöker blicka framåt. Inte minst för barnens skull. Redan två dagar efter branden planerar hon för att de ska tillbaka till förskolan.

– Så att de får tillbaka rutinen. Och jag ska försöka börja jobba nästa vecka, så jag slipper tänka på det som hänt. Så nu ska vi köpa nya kläder till barnen, säger hon.