10,8 miljoner för en nybyggd femma i Björkhagen. Och 2,6 miljoner för en nyproducerad etta i Sköndal. Just nu sticker östra söderort ut med rekordpriser.

Men vi börjar i andra ändan. De senaste åren har bostadsmarknaden gått trögt, med sjunkande priser, färre bostadsförsäljningar och få påbörjade nybyggen.

Höga räntor har lett till att en del nybyggda bostäder gått trögt att sälja. De senaste månaderna har bostadsbyggare i söderort därför lockat med olika erbjudanden.

Johan Sundström på lägenhetsvisning på Årstaskogs väg i Årstaberg. Han letar efter ett nytt hem så att han kan bo kvar i området. "Det är inget negativt att priserna justerats ner."

Johan Sundström på lägenhetsvisning på Årstaskogs väg i Årstaberg. Han letar efter ett nytt hem så att han kan bo kvar i området. "Det är inget negativt att priserna justerats ner."

Johannes Äng

Avgiftsfritt i två år

På Ålgrytevägen i Bredäng reas flera nybyggda lägenheter ut. I höstas sänktes priset på en trea med en miljon kronor och under februari fanns fyra osålda lägenheter kvar i husen.

För att försöka sälja dem har byggbolaget gett upp till 20 procent rabatt på lägenhetspriset, avgiftsfritt i två år och räntegaranti så att föreningen inte måste höja avgifterna på minst två år.

Även i Årstaberg reas nybyggda lägenheter ut. Där har Ikano bostäder sänkt priserna med upp till 645 000 kronor och lockar även med räntegaranti.

– Vid nyproduktion släpps många lägenheter samtidigt. Självklart påverkas våra projekt av marknadsläget. Vi har anpassat våra priser till detta för att underlätta försäljningen, säger Mikael Hallengren, chef för bostadsutveckling och bygg på Ikano bostad.

Lägenhetsvisning på Årstaskogs väg i Årsta, där Ikano byggt lägenheter.

Lägenhetsvisning på Årstaskogs väg i Årsta, där Ikano byggt lägenheter.

Johannes Äng

Arbetsgivare kan köpa bostad

Förutom sänkta priser tar bostadsbolag till andra knep. I Örby och vid Telefonplan har två byggbolag gått ut med att en juridisk person kan köpa en bostadsrätt för att låta någon annan bo där, såsom en arbetsgivare eller förälder. I Örby, där det var parhus som såldes, bjöds köparna också på två års avgiftsfritt. De husen är sålda nu.

Ytterligare ett bostadsbolag har ett så kallat säljstartserbjudande vid Telefonplan. Genom att ge 10 procents rabatt hoppas man sälja de nyproducerade lägenheterna så snabbt som möjligt. Något som också behövs då man byggt alla lägenheter innan försäljning.

– Vi måste ha rabatt för att folk ska våga hoppa på tåget. Men vi har sålt mer än vi räknat med. Vi väljer att ha rabatt i början i stället, så vi inte ska behöva sänka priset efteråt, säger Fadi Shamoun på Notar.

Men söderorts bostadsmarknad består inte bara av rea och erbjudanden på svårsålda objekt. Till ett projekt i Björkhagen, där många stora lägenheter planeras, har cirka 1 900 personer anmält intresse för att köpa en av de 43 lägenheterna. Den dyraste, en femma, säljs för hela 10,8 miljoner.

– Det finns en stor efterfrågan på stora lägenheter i Björkhagen och en betaljningsvilja för det. Vi börjar bygga när vi sålt 50 procent. Av allt att döma går det fort och vi räknar med att börja bygga i höst, säger Veronica Persson Merlenius på Riksbyggen.

Dyrare att bygga

Ett till exempel som sticker ut prismässigt är JM:s bygge på Sköndalshöjden, som nu kommit i gång efter flera års väntan på byggstart.

Här kostar en etta på 29 kvadrat 2,6 miljoner kronor, vilket gör lägenheten till en av de dyraste någonsin i Sköndal sett till kvadratmeterpriset.

Micael Lincoln, projektledare på JM, säger att den höga inflationen gjort det svårare och dyrare att bygga nytt.

– Produktionskostnaderna har påverkats av inflationen, med stigande priser på byggmaterial. Även räntorna påverkar kostnaden kraftigt. Det är en utmanande tid även för våra kunder, men vi har en stark tro på Sköndalshöjden. Nu hoppas vi på räntesänkningar och att marknaden därmed är med oss, säger han.

Och bostadsmarknaden verkar gå mot ljusare tider. Flera mäklare som Mitt i talar med vittnar om fler kunder på visningarna sedan årsskiftet och antalet sålda lägenheter ökade också i Stockholm i januari.

– Räntan har nu sannolikt toppat och är på väg neråt. Fler köpare tror att bostadspriserna ska stiga framöver. Sannolikt kommer även nyproduktionsmarknaden dra fördel av ökad prisoptimism framöver. Med ökad efterfrågan och köpkraft som följd, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.