Viktig information från ledningen.

Så löd rubriken på mejlet, som damp ner hos föräldrar på förskolan Fölet i Farsta strax innan Kristi himmelsfärds-helgen.

Där stod att förskolan måste stänga och barnen flyttas till nybyggda förskolan Stallet vid Sunneplan. Orsaken uppgavs vara problem med transporter till förskolan, när utbyggda Hästhagsskolan – som ligger alldeles intill – öppnar efter sommaren.

För föräldrar med barn på Fölet kom nyheten som ett dråpslag. Fölet är en liten förskola med 37 barn. Förskolan Stallet är byggd för hela 128 barn.

– För mig som förälder är det en väldigt stor skillnad på en liten och en stor förskola. I och med att informationen kom så sent hade det varit väldigt svårt att söka plats till någon annan förskola, säger mamman Åsa Karlsson.

Pausades och togs tillbaka

Men efter helgen kom ett nytt mejl: Nedläggningen var pausad. Frågan om transporterna behövde utredas mer noggrant, löd förklaringen.

Och redan dagen därpå kom den totala tvärvändningen: Uppgifterna om transportproblem stämde inte – förskolan Fölet får vara kvar.

”I vår iver att informera er i god tid gick det ut ett besked om att flytta verksamheten innan vi hade all information som krävdes. Vi ber om ursäkt för att det skapat onödig oro”, står det i mejlet, undertecknat av ansvarig avdelningschef och rektor.

Lika lättad som Åsa Karlsson är över det, lika kritisk är hon till stadsdelsförvaltningens klumpiga agerande.

– Det är väldigt dåligt skött av förvaltningen att skicka ut sådan här information innan något beslut finns, säger hon.

Byggde på missförstånd

Avdelningschefen Ingalill Gustavsson är ångerfull och medger att det första mejlet aldrig borde ha skickats ut.

– Det hela bygger på information om att våra leverantörer skulle vägra att leverera. Jag missförstod informationen jag fick och fattade beslut på fel grunder. Det var av välvilja vi skickade ut mejlet men det gick så fort, vilket var tokigt.

Ingalill Gustavsson vill inte säga varifrån informationen kom.

Det är ett väldigt dramatiskt besked att ge föräldrar på lösa grunder.

– Jag får ta på mig det, jag borde kollat upp det bättre. Jag är ytterst ansvarig och borde ha dubbelkollat att det här stämde.