Prövning. Kyrkoherden Michael Öjermo har blivit anmäld till domkapitlet efter sitt uttalande. Nu ska det avgöras om ärendet ska tas till prövning. Foto: Täby församling

Kyrkoherden i Täby anmäld efter uttalande

Kyrkoherden Michael Öjermo uppmanade medlemmar att lägga sin röst på de nomineringsgrupper i Svenska kyrkan som är partipolitiskt obundna inför valet. Nu anmäls han till domkapitlet.

  • Publicerad 16:11, 17 sep 2021

Går det till prövning så är det en lång process.

Kyrkoherden Michael Öjermo har uppmanat medlemmar inför kyrkovalet att inte rösta på partierna i kyrkovalet, utan i stället lägga sin röst på de nomineringsgrupper i Svenska kyrkan som är partipolitiskt obundna.

Detta fick kritik från både Socialdemokraterna och Centerpartiet och har blivit en infekterad diskussion på flera håll i landet inför kyrkovalet. Något Mitt i skrivit om tidigare:

Kyrkoherden vill slippa partipolitik

Har tagits upp på möte

Nu har kyrkoherden blivit anmäld till domkapitlet som är en disciplinnämnd inom kyrkan, som bland annat har till uppgift att utreda om en präst eller diakon följer sina vigningslöften.

– Han har blivit anmäld och domkapitlet har haft ärendet uppe på sammanträdet i onsdags (den 15 september red. anm.), säger Ann Nordberg, stiftsjurist på Stockholms stift.

Kan avskrivas

Alla anmälningar som kommer in tas upp i domkapitlet, en anmälan kan även komma från en anonym källa.

Det som ska avgöras är om domkapitlet avskriver ärendet, eller om de väljer att ta det vidare för fortsatt prövning.

– Går det till fortsatt prövning så innebär det en längre process, med bland annat utredande samtal med den anmälde, säger Ann Nordberg.

Kan bli avstängd

Skulle ärendet som kommit upp till domkapitlet gå till prövning så kan det leda till att en präst/diakon inte längre får vara i tjänst. Eller så får personen som blivit anmäld en prövotid på tre år.

Mikael Öjermo säger att han varken vill eller kan kommentera anmälan.

– Just nu måste jag ligga lågt. När beslut i ärendet i domkapitlet kommer nästa vecka kan jag säga något. Men inte nu. Är man under utredning finns regler att följa, skriver han i ett mejl till Mitt i Täby.