Frågan har splittrat kyrkan i Hässelby i flera år – men nu ser det ut som att försäljningen av församlingshemmet i Hässelby villastad helt stoppas.

– Jag ser och hör en enighet bland våra förtroendevalda om att inte sälja om vi har råd att behålla det, säger kyrkoherde David Kindbom.

S fick igenom avgiftshöjning

Socialdemokraterna tog hem kyrkovalet i höstas och fick därefter igenom en höjd kyrkoavgift på fem öre per intjänad hundralapp för Hässelbys församlingsmedlemmar. Avgiftshöjningen tillsammans med kyrkans börsvinster, naturliga personalavgångar som inte ersatts och minskade utgifter under pandemin ligger bakom den stärkta ekonomiska situationen.

Hässelby församlings egna kapital har på ett år växt från drygt 70 miljoner kronor till 86 miljoner.

Joel Gren som sitter i opposition för Kristdemokraternas räkning intygar att S och övriga kyrkopartier nu är överens om att behålla församlingshemmet.

– Situationen har förbättrats ganska dramatiskt. Måste vi inte sälja ska vi inte sälja. Det finns ingen prestige i detta, säger han.

Renoveringar närmar sig

Samtidigt närmar sig renoveringarna av kyrkolokalerna. Den tidigare prognosen har varit att investeringarna åtminstone överstiger 70 miljoner kronor, men kyrkans egna kapital ser alltså ut att vara större än slutnotan.

– Vi beräknar att vi har råd, säger David Kindbom.

Bland annat ska båda kyrkornas kapacitet fördubblas. 300 besökare ska få plats.

– Vid konfirmationer, jul, advent, begravningar, gudstjänster och konserter kan vi ofta inte ta in alla i dag, säger David Kindbom.

Hundratals lämnar årligen

Precis som på andra håll i landet flyr dock folk kyrkan i västerort. Ett par hundra medlemmar lämnar varje år och nyinflyttningen i Hässelby i dag domineras av muslimskt troende, enligt kyrkorådet. Den höjda kyrkoavgiften kan visa sig vara ett vågspel.

– Vi behöver mer personal och volontärer. Men jag är väldigt hoppfull att trenden med medlemstapp kan vända. Vi måste vända trenden, säger David Kindbom.

Vad får dig att känna den optimismen?

– Vid familjetragedin i Hässelby i november var det till kyrkan man gick. Var skulle folk annars ta vägen? Vår relevanta verksamhet och krissituationer gör att vi behövs. Men Hässelbyborna behöver förstå att man då också behöver stanna kvar i kyrkan och bidra till en fortsatt lojalitet och vänskap, säger David Kindbom.

https://www.mitti.se/nyheter/hasselby-pa-vag-mot-hojd-kyrkoavgift/repujs!skt0yVhMv1r0mK6iA1IMMw/

https://www.mitti.se/nyheter/s-och-mp-tar-over-styret-av-kyrkan-i-hasselby/repulf!ooA05CAS4skGzq3kCHcYUA/

https://www.mitti.se/nyheter/kritik-mot-hojd-kyrkoavgift-i-hasselby/repuim!hfvPJCsC5yIEhxhGHN4sSA/

https://www.mitti.se/nyheter/politiker-skjuter-upp-beslut-om-att-salja-forsamlingshemmet-i-hasselby/repuig!@WounjxMhXFPvbSGJJidg/