Marie Strömbergs diktsamling uppmärksammas på "Orange day", FN:s dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Foto: Ekström & Garay

Kvinnornas historier kom i vargtimmen

I en diktsamling som blev till på en psykiatriavdelning för 20 år sedan gestaltar poeten Marie Strömberg kvinnors historier om våldsutövande män.

  • Publicerad 12:12, 19 nov 2021

Det är fruktansvärda scener som pågår bakom stängda dörrar

Poeten Marie Strömberg kommer från Vasastan och har släppt en diktsamling för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Boken heter ”Hennes uppgång och fall” och är inspirerad av kvinnors egna berättelser.

– För länge sedan jobbade jag natt inom psykiatrin. Jag jobbade med kvinnor som varit utsatta och som mådde väldigt dåligt. Och vid vargtimmen, runt tre på morgonen, kom patienterna upp till oss och började berätta sina historier. De var inte lätta att skaka av sig så jag skrev ner dem och sparade för framtiden, säger Marie.

"Fruktansvärda scener"

I boken gestaltas historier om både sexuellt, fysiskt och psykiskt våld från närstående män som även gör att kvinnorna börjar skada sig själva.

– Det finns flera exempel där de börjar skära sig i handlederna efter att ha varit med om fruktansvärda övergrepp från sambos, makar och pappor i familjen. Men det gäller även psykiskt våld. ’Din jävla idiotfitta, du luktar illa’ och andra hemskheter som gör att du tappar din självkänsla. Det är fruktansvärda scener som pågår bakom stängda dörrar.

Globen. På "Orange day" år 2019 lyste Avicii arena upp för att uppmärksamma våldet mot kvinnor. Foto: UN Women

Dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

Den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallat ”Orange Day”. 

Hela nästa vecka är ”Orange Week” vilket bland annat innebär att byggnader i Stockholm kommer att lysa upp i orange och bibliotek kommer att ställa fram böcker som handlar om våld mot kvinnor. Färgen orange har valts för att det är en ljus och optimistisk färg som symboliserar att avskaffandet av våldet är någonting ljust som samhället strävar mot.

Diktsamlingen finns redan utgiven i bokhandlar och på nätet. I samband med ”Orange day” släpper Marie en orange version av boken med två tillkommande dikter där en del av varje sålt exemplar går till UN Women Sveriges arbete. UN Women arbetar på uppdrag av FN. De är på plats i krigsdrabbade länder och ger exempelvis kvinnor underkläder, mensskydd och hjälper dem att hållas separerade från män i flyktingläger.

Smakprov ur Maries dikter

”En timme senare krossade hon tankarna mot kaklet. En timme senare försökte hon duscha bort resterna av förnedring.

Helt oväntat kände hon inte igen förövaren när hon blev tillfrågad. Ändå var det inte första gången.

Jag utmanade dina tankar strödde salt i dina öppna sår och spottade på ditt överdimensionerade ego.

Din raka höger hämnades med att slita loss en bit av mitt självförtroende.”

Ur: Marie Strömbergs bok Hennes uppgång och fall (Ekström & Garay, 2021).

Visa merVisa mindre