Poeten Marie Strömberg kommer från Vasastan och har släppt en diktsamling för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Boken heter ”Hennes uppgång och fall” och är inspirerad av kvinnors egna berättelser.

– För länge sedan jobbade jag natt inom psykiatrin. Jag jobbade med kvinnor som varit utsatta och som mådde väldigt dåligt. Och vid vargtimmen, runt tre på morgonen, kom patienterna upp till oss och började berätta sina historier. De var inte lätta att skaka av sig så jag skrev ner dem och sparade för framtiden, säger Marie.

"Fruktansvärda scener"

I boken gestaltas historier om både sexuellt, fysiskt och psykiskt våld från närstående män som även gör att kvinnorna börjar skada sig själva.

– Det finns flera exempel där de börjar skära sig i handlederna efter att ha varit med om fruktansvärda övergrepp från sambos, makar och pappor i familjen. Men det gäller även psykiskt våld. ’Din jävla idiotfitta, du luktar illa’ och andra hemskheter som gör att du tappar din självkänsla. Det är fruktansvärda scener som pågår bakom stängda dörrar.

Dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

Den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallat ”Orange Day”. 

Hela nästa vecka är ”Orange Week” vilket bland annat innebär att byggnader i Stockholm kommer att lysa upp i orange och bibliotek kommer att ställa fram böcker som handlar om våld mot kvinnor. Färgen orange har valts för att det är en ljus och optimistisk färg som symboliserar att avskaffandet av våldet är någonting ljust som samhället strävar mot.

Diktsamlingen finns redan utgiven i bokhandlar och på nätet. I samband med ”Orange day” släpper Marie en orange version av boken med två tillkommande dikter där en del av varje sålt exemplar går till UN Women Sveriges arbete. UN Women arbetar på uppdrag av FN. De är på plats i krigsdrabbade länder och ger exempelvis kvinnor underkläder, mensskydd och hjälper dem att hållas separerade från män i flyktingläger.