Dubbelt dömd. Kvinnan dömdes så sent som i februari, men överklagade domen och begick snart nya brott innan hon greps och kunde dömas på nytt i slutet av juli. Foto: Stefan Källstigen

Kvinnlig bedragare lurade 100-åring på pengar

En kvinna i 30-årsåldern har lurat nio äldre personer i Norrort på sammanlagt cirka 130 000 kronor. Det äldsta offret var 100 år. Nu har kvinnan dömts till två års fängelse för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

  • Publicerad 10:53, 13 aug 2021

Den nya brottsligheten har inletts häpnadsväckande snabbt efter den tidigare domen

Kvinnan har tidigare arbetat inom hemtjänsten för tre olika företag och hade därför tillgång till register över vilka personer som hade hemtjänst.

I höstas åtalades hon för att ha lurat äldre på pengar genom att utge sig komma från deras hemtjänstbolag, och i februari dömdes hon till fängelse i ett år och sju månader för tio fall av grovt bedrägeri.

Överklagade dom

Men kvinnan överklagade till hovrätten, där målet ännu inte är avgjort, och i mars och april var hon igång igen med minst nio nya bedrägerier innan hon återigen greps.

– Hon har kommit till äldreboenden, utgett sig för att tillhöra hemtjänstpersonal och sagt att hon ska hjälpa de äldre att handla. Och de äldre har lämnat ut kort och koder, sa Per Åkermark, operativ koordinator på polisen i Södra Roslagen, efter gripandet.

Alla de drabbade bor i Norrort, de flesta i Täby men även i Sollentuna. Kvinnan tog ut pengar i bankomater och handlade i shoppingcenter i bland annat Täby, Jakobsberg, Edsberg, Kista och i Mall of Scandinavia.

På grund av den tidigare domen hade polisen spaning på kvinnan och den 12 april greps hon i Täby centrum med bankkort och körkort som tillhörde äldre kvinnor, och i kvinnans bil hittades gods som hade köpts in med kort som tillhörde fem olika äldre personer.

"Efterhandskonstruktion"

Kvinnan förnekade sex av bedrägerierna helt. Tre av dem medgav hon, men förklarade att hon tvingats att utföra dem av en kvinna som hotat att skada henne och hennes barn.

Detta bedömde tingsrätten som ”en ren efterhandskonstruktion” och slutsatsen blev att det är ”ställt bortom rimligt tvivel” att kvinnan har gjort sig skyldig till samtliga de brott hon åtalats för.

Två års fängelse

Påföljden bestämdes till två års fängelse, bland annat för att "den nya brottsligheten har inletts häpnadsväckande snabbt efter den tidigare domen” vilket visar att hon ”inte på något sätt har låtit sig påverkas av det straff som hon då ådömdes”, enligt tingsrätten.

Kvinnan ska dessutom betala cirka 130 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

Därför är det grova brott

Tingsrätten valde att rubricera kvinnans brott som grova av flera skäl.

Brottsligheten har begåtts systematiskt och med en på förhand utarbetad brottsplan.

Kvinnan har gjort bankomatuttag och köp så långt som det medgetts. Att uttagen och köpen inte kommit att omfatta än större belopp har endast berott på de spärrar som trätt in från berörda banker.

Brotten har drabbat ”äldre personer som haft hemtjänst och på olika sätt varit begränsade i sin förmåga att värja sig” skriver man i domen.

Källa: Attunda tingsrätt

Visa merVisa mindre

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00