Kvinnan har tidigare arbetat inom hemtjänsten för tre olika företag och hade därför tillgång till register över vilka personer som hade hemtjänst.

I höstas åtalades hon för att ha lurat äldre på pengar genom att utge sig komma från deras hemtjänstbolag, och i februari dömdes hon till fängelse i ett år och sju månader för tio fall av grovt bedrägeri.

Överklagade dom

Men kvinnan överklagade till hovrätten, där målet ännu inte är avgjort, och i mars och april var hon igång igen med minst nio nya bedrägerier innan hon återigen greps.

– Hon har kommit till äldreboenden, utgett sig för att tillhöra hemtjänstpersonal och sagt att hon ska hjälpa de äldre att handla. Och de äldre har lämnat ut kort och koder, sa Per Åkermark, operativ koordinator på polisen i Södra Roslagen, efter gripandet.

Alla de drabbade bor i Norrort, de flesta i Täby men även i Sollentuna. Kvinnan tog ut pengar i bankomater och handlade i shoppingcenter i bland annat Täby, Jakobsberg, Edsberg, Kista och i Mall of Scandinavia.

På grund av den tidigare domen hade polisen spaning på kvinnan och den 12 april greps hon i Täby centrum med bankkort och körkort som tillhörde äldre kvinnor, och i kvinnans bil hittades gods som hade köpts in med kort som tillhörde fem olika äldre personer.

"Efterhandskonstruktion"

Kvinnan förnekade sex av bedrägerierna helt. Tre av dem medgav hon, men förklarade att hon tvingats att utföra dem av en kvinna som hotat att skada henne och hennes barn.

Detta bedömde tingsrätten som ”en ren efterhandskonstruktion” och slutsatsen blev att det är ”ställt bortom rimligt tvivel” att kvinnan har gjort sig skyldig till samtliga de brott hon åtalats för.

Två års fängelse

Påföljden bestämdes till två års fängelse, bland annat för att "den nya brottsligheten har inletts häpnadsväckande snabbt efter den tidigare domen” vilket visar att hon ”inte på något sätt har låtit sig påverkas av det straff som hon då ådömdes”, enligt tingsrätten.

Kvinnan ska dessutom betala cirka 130 000 kronor i skadestånd till de drabbade.