Under skelettet till det som ska bli gårdshuset i kvarteret Plankan går två personer i varselväst. Ljudet av deras fotsteg ekar lätt mellan väggarna. Annars är den stora byggarbetsplatsen okaraktäristiskt tyst den här dagen.

– Klart man blir ledsen, med tanke på hur det ser ut idag, säger Kristina Sundin, där hon står på sin balkong och ser ut över den en gång gröna gården.

Grannen Birgitta Hall, som bott här i 21 år, är inne på samma spår.

– Tidigare var det hur trivsamt som helst här. Det är förskräckligt, att få så få lägenheter för så mycket pengar.

Sedan slutet av förra året står bygget stilla, då entreprenören Serneke drog sig ur projektet då man inte kunnat enas med Svenska bostäder om vem som ska stå för de skenande kostnaderna.

https://www.mitti.se/nyheter/byggbolag-lamnar-omstridda-kvarteret-plankan/repukx!gzWBMGE9DkxVXAhQ99sBzw/

https://www.mitti.se/nyheter/svenska-bostader-bestrider-fakturor-for-50-miljoner/repulb!biQTSO6lJCZiEvrseV5MQA/

Oväsen och stök

För två år sedan började bygget med att innergården revs. Sedan dess har det varit en tuff tid med mycket byggbuller för många i huset, menar de grannar som Mitt i pratat med.

– Det har varit för jäkligt, jättejobbigt. Det tar på psyket. Jag har inte kunnat vara i vardagsrummet eftersom alla lastbilar med leveranser har stannat under mitt fönster, säger Birgitta Hall.

– Det känns som att de behövt begränsa kostnaderna. För flera år sedan blev vi lovade renoverade tvättstugor på grund av mögel, men det har skjutits på framtiden, säger Kristina Sundin.

https://www.mitti.se/nyheter/da-borjar-bygget-i-kvarteret-plankan/repsdb!gGfDf2YtLDe5aTR8mLda2A/

https://www.mitti.se/nyheter/boende-trakasserade-arbetare-i-plankan-kastade-glasflaskor/lmtcE!8311861/

Saknar parken

I ett av trapphusen kliver Mårten Lindquist ur hissen, på väg ut med barnen Henry och Ivar.

Hur trivs ni här?

– Bra! säger Henry, 7 år, glatt.

Pappa Mårten tar vid:

– Jo, men jag kan sakna att ha en park här inne. Att bara kunna släppa ut barnen för att leka eller cykla. Förutom att det verkar vara ett katastrofprojekt rent ekonomiskt är bygget heller inte så kul att titta på.

– Jag tycker det är roligt att titta på, skjuter Henry in.

Strul med värmen

Något som Henry och Mårten kan enas om är problem är temperaturen. Sedan i höstas har värmen inte fungerat som den ska i flera lägenheter. I familjen Lindquists hem har det varit så kallt som 17 grader.

– I pojkarnas rum är det jättekallt. De har fått sova med ett extraelement om nätterna, säger Mårten Lindquist.

Under åren har grannarna fått hyreslättnader med anledning av bygget.

– Kompensationen har varit generös, säger Birgitta Hall.

– Det känns som att de lyssnat, och insett hur hemskt vi haft det. Men nu väntar väl nya förhandlingar, säger Kristina Sundin.

https://www.mitti.se/nyheter/klubbat-916-miljoner-och-kompensation-for-boende-i-plankan/reptlc!yj3o8IPZ9lu9L1QOa83G0w/

Första inflyttning i vår

Av de 162 lägenheter som ska byggas var 25 nästan klara när bygget pausades. De färdigställs nu av Skanska och målet är fortfarande att inflytt ska kunna ske i maj 2022.

Enligt Svenska bostäder har problemet med temperaturen berott på strul med en ny undercentral, som togs i bruk i höst. Det ska nu vara åtgärdat.

Däremot är det ännu oklart när en ny entreprenör kan ta över resten av bygget.

– Källarvåningarna med nya tvättstugor planerar vi att renovera när övriga projektet är klart, något annat har aldrig varit aktuellt. Övrigt underhåll utförs precis som i våra övriga fastigheter enligt plan, skriver SB:s pressansvarige Jonas Elamson i ett mejl.

https://www.mitti.se/nyheter/polis-tillkallad-till-demonstration-mot-bostadsbygge-pa-sodermalm/repskk!9GKMm@w@HDy8eBVUHHN86Q/