Bryggare. Jessica Heidrich och Magnus Karperyd driver Waxholms bryggeri som gjort kustjägarölet. Foto: Stefan Källstigen

Kustjägare får eget öl

Sällskapet Kustjägarveteraner behövde ett öl att släcka törsten med efter sin årliga paddling. Nu har Waxholms bryggeri skapat det – bryggt i förbandets gamla lokaler på Rindö.

  • Publicerad 15:20, 4 maj 2021

Det roliga är att IPA:an är bryggd i den gamla biografen där vi kustjägare trängdes

– Det roliga är att IPA:an är bryggd i den gamla biografen där vi kustjägare trängdes på söndagarna för att se usla filmer, berättar Hans-Olof Dahlgren i Sällskapet Kustjägarveteraner.

Hur smakar den? Svett, vapenfett och havsvatten?

– Nä, vi tänkte väl att den ska vara hyfsat lättdrucken. Inte en öl man man måste smutta på, och inte jättestark, säger Magnus Karperyd som driver Waxholms bryggeri.

Det är inte första gången Waxholms bryggeri tillägnat kustjägarna en öl. För några år sedan gjordes också en kustjägaröl, men bara till namnet.

– Det var till ett jubileum, men det var vanlig Waxholmsöl med kustjägaretiketter på, berättar Magnus Karperyd.

– Men sedan återkom de och då sa vi "ska vi inte göra en riktig öl i stället?"

Resultatet blev Treudd IPA. Första omgången om 4500 burkar släpps i början av maj på utvalda systembolag, bland annat i Vaxholm och Österåker.

Betalade veteranerna för att ni skulle ta fram ölen?

– Nej, det är bara goodwill. Vi gillar den militära historiken som finns här. Det är en tradition värd att framhålla och kustjägarna är ju mytomspunna, det är inte vilka som helst.

Efter den första omgången planeras ytterligare en, så det förhoppningsvis räcker veteransällskapets årliga kajakpaddling i slutet av sommaren.

–Vi kommer att ha den i sortimentet så länge den säljer, säger Magnus Karperyd.

Kustjägaröl. Ölet är bryggt av Vaxholms bryggeri, i förbandets gamla lokaler på Rindö. Foto: Waxholms bryggeri