Vy av Multrågatan och längre bort Ångermannagatan. Till vänster i bild syns tågspår. Foto: 3D-House

Kurvskrik på natten vid nya bostäder i Vällingby

Kurvskrik på natten och trafikljud. 114 lägenheter ska byggas nära Vällingby centrum, men nu varnar stadsdelsnämnden för bullret. Svenska Bostäder har dock en plan för att komma runt problemet.

  • Publicerad 13:12, 11 sep 2021

Planerna för hyresrätterna vid Ångermannagatan och Multrågatan är ute på samråd. Förra veckan beslutade stadsdelsnämnden att yttra sig kring problemen med bullret.

Förutom flera trafikleder går tunnelbanans gröna linje förbi, och granne ligger tunnelbanedepån där kurvskrik förekommer på natten när tågen ställs i ordning.

S-ledamoten: "Konstig plats"

– Det är en konstig plats att bygga på. Jag bor längre in men hör ändå ljuden vid två, tre på natten när tågen kommer till depån, sade ledamoten Norma Aranda de Gutiérrez (S) när stadsdelsnämnden fattade sitt beslut.

I yttrandet står att "allt fler undersökningar visar på negativa hälsoeffekter av stresskaraktär hos personer som utsätts för ständigt höga ljudnivåer, forskning visar bland annat att stress och störd nattsömn ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar."

Fick nej tidigare

2004 fick Riksbyggen nej till att bygga bostäder på platsen. Men som Mitt i skrivit tidigare har trafikbullerförordningen sedan dess blivit mer frikostig.

Bostadsbolaget Svenska Bostäder menar att de är väl medvetna om problemet och tänker bygga på ett sätt som lindrar för de som flyttar in i hyresrätterna. Det handlar bland annat om att minst 50 procent av sovrum och vardagsrum ska ligga mot en lugn sida.

I husen som planeras vätter alla ettor mot en lugnare sida, medan fyror har rum som också ligger ut mot bilvägen och tågdepån.

– Det är lite tidigt att säga, men längre fram i projekteringen kan det också bli fråga om att man väljer fönsterglas som är mer ljudisolerande, säger stadsplaneraren Christopher Berk som jobbar med projektet från Stockholms stads sida.

Enligt beräkningarna kommer ljudnivåerna vid lägenheterna att ligga under de tillåtna gränsvärdena.

Kan antas om ett år

Huskropparna är formade i vinkel för få lugnare innergårdar och här ska det också sättas upp skärmskydd. Det går att tycka till om planerna fram till 1 september. Därefter ska yttrandena gås igenom, besvaras och eventuellt görs nya undersökningar. Enligt tidplanen kommer den nya detaljplanen att antas i juni 2022.

Samråd för 114 hyresrätter i centrala Vällingby

Vy från Ångermannagatan. Foto: 3D-House

Kan få butiker

Bygget fördelas på tre flerbostadshus som blir mellan fyra till fem våningar höga.

I dessa planeras både ettor, tvåor, treor och fyror.

I ett av de två kvarteren planeras för handel och service i gatuplan.

Samrådet pågår till 1 september.

Därefter ska yttrandena gås igenom, besvaras och eventuellt görs nya undersökningar.

Enligt tidplanen kommer den nya detaljplanen att antas i juni 2022.

Planerad byggstart är vintern 2023/2024 med planerad inflyttning 2025.

Visa merVisa mindre