Prislappen på bostadsrätter i centrala Stockholm sjönk med en procent under november. Däremot var nivåerna i hela länet oförändrade samma månad.

Åtminstone när det kommer till bostadsrätter.

– För bostadsrättsmarknaden är trenden att priserna börjar stabilisera sig, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Villor tio procent billigare

Annat gäller för villamarknaden i Stockholm, där prisraset fortsätter. Under november sjönk priserna i Storstockholm med två procent. På årsbasis landar nu nedgången på tio procent i Storstockholm.

Enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, medverkar de höga energipriserna fortfarande till en hel del osäkerhet, vilket gör att bostäder med höga uppvärmningskostnader blir allt svårare att sälja.

– Villamarknaden påverkas mest, men vi ser även ett något lägre intresse för lägenheter i bostadsrättsföreningar med stora lån till följd av att räntorna stiger, säger han.

Perioden med prisnedgångar har nu varat i 8 månader.

– Under pandemiåren ökade priserna kraftigt och för bostadsrätter har årets nedgångar inneburit att priserna närmat sig de nivåer som rådde före pandemin, säger Per-Arne Sandegren.