STRULIGT. Administrativt strul pch avvaktan kring pandemirestriktionerna gör att det inte blir några feriejobb på höstlovet enligt, Rasmus Jonlund (L) stadsdelsnämndens ordförande. Foto: Per Brandt/Mostphotos

Kungsholmens unga blir utan jobb på höstlovet

När flera stadsdelar erbjöd sina unga feriejobb på höstlovet saknades Kungsholmen på listan. I stället utlovas fler jobb till jul.

  • Publicerad 17:09, 24 sep 2021

För många unga är sommarjobb inom staden det första jobbet och kommunen har även erbjudit så kallade feriejobb på andra ledigheter som höst- och jullov. När årets ansökningsperiod för höstlovet presenterades saknades dock Kungsholmen.

Orsaken? ”Administrativt strul samt osäkerhet kring covidrestriktionerna” enligt stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).

– Vi fokuserar i stället resurserna till jullovet. Det ska inte bli färre jobb totalt sett utan fler i vinter i stället, uppger han.

Exakt hur många jobbtillfällen det kan bli utreder stadsdelsförvaltningen, man har till exempel stoppat feriejobben inom äldreomsorgen på grund av pandemin.

Kungsholmen låg i botten när det gäller antal sommarjobb, hur kommenterar du det?

– Vi använder alla de medel vi får för sommarjobb, och utökade dessutom i sommar med ett antal platser i parklekarna. När vi får ökat utrymme i budgeten hoppas vi kunna avsätta mer medel, säger Rasmus Jonlund och uppger att de i år lägger 900 000 kronor mer än grundbeloppet de får för feriejobb, totalt 2,7 miljoner kronor.

Hur viktigt är det för er i majoriteten att erbjuda feriejobb utöver sommarjobben?

– Sommarlovet är viktigast eftersom det är så långt. Men det är klart att alla möjligheter för unga att skaffa sig arbetslivserfarenhet är viktiga. Det är också ett sätt för oss som arbetsgivare att få dem att bli intresserade av yrken inom förskola och äldreomsorg. Kan vi göra det är det jättebra.