”Tänkte lämna ett förslag om att fler grönytor på Kungsholmen borde anläggas som äng i stället för klippta gräs­ytor”.

Så inleder en Kungsholmsbo sitt medborgarförslag som hen hoppas kan öka den biologiska mångfalden genom att i stället för att ha kortklippta gräsmattor anlägga ängar med varierad växtlighet.

– Vi ser positivt på förslaget­ och jobbar även redan utifrån den inriktningen, säger Rasmus Jonlund (L) ordförande i stadsdelsnämnden.

Här finns ängarna

Satsningen är relativt ny och syns i dag i Rålmbshovsparken och Kronobergsparken där man anlagt ängsmark på ett par ställen.

– Och vi kommer under 2022 att utreda ytterligare ytor för ängsmark i de två parkerna som är våra stora och som redan är mer naturlika i sin karaktär.

Satsningen handlar bland annat om att få upp artrikedomen, att det kan bli visuellt vackrare med mer varierad växtlighet och fler fåglar och fjärilar.

Och så effektiviseras skötseln något när man inte behöver klippa gräset lika ofta.

Ska kolla förslagen

– Men det kan kräva andra typer av insatser som i början kan vara lite knepigare. Vi är vana att klippa gräsmattor, men inte lika vana att slå gräset med lie, om det är vad som krävs, säger Rasmus Jonlund

I det aktuella medborgarförslaget nämns just Kronobergsparken samt delar av Rålis som platser där man skulle kunna variera klippt gräs och äng.

Där är stadsmiljöavdelningen på Kungsholmen alltså redan på gång med fler ängar.

Men även grönytorna runt Serafen, samt gårdar mellan flera hus på Norr Mälarstrand, nämns som passande för ängsliknande ytor i förslaget.

– Det är platser som kanske inte känns lika självklara, men vi tittar gärna på dessa också och tar till oss förslaget, säger Jonlund.