Förra året konstaterade majoriteten i Kungsholmens stadsdelsnämnd nöjt att de kunde lägga en extra procent av förskolepengen, cirka 2,7 miljoner kronor, till själva verksamheten, förskolebarnen och pedagogerna. Oppositionen var däremot kritiska och menade att det låga generella påslaget i själva verket blir en nedskärning på förskolan.

Nästa år blir det ytterligare en procent, 2,5 miljoner kronor, meddelar Rasmus Jonlund (L), stadsdelsnämndens ordförande.

Centralt höjs förskolepengen med 2,3 procent och de kommunala förskolorna på Kungsholmen kommer därför att ha 194,5 miljoner kronor att röra sig med nästa år, istället för 192 miljoner.

– Det är inte enorma pengar men en procent åt rätt håll och det är utöver det vanliga påslaget. Det är en rolig och viktig prioritering, säger han.

Det hela beror på att Kungsholmens de senaste åren stängt förskolor och sagt upp lokaler då barnantalet minskar och väntas göra det kommande år.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-gronblaas-fokus-pa-kungsholmen/repuaz!mnqWrT9yga06axzmp6mO0g/

Är det elakt att säga att ni snålar på lokalerna för att få loss de här pengarna?

– Det vore elakt. Vi har inte dåliga lokaler, men när barnantalet minskar så gör vi oss av med lokaler som inte fungerar eller ligger optimalt för att kunna öppna nya, bättre förskolor när barnantalet ökar igen. Vi snålar inte utan använder pengarna klokt. 

Exakt vad stålarna kan ge ska inte politiken styra enligt Jonlund men han ”litar på att förskolorna gör bra saker” för dem.

När det gäller maten i de kommunala förskolorna blir det nyheter. Stadsdelen ska nämligen anställa tre köksmästare för att lyfta, och jämna till kvalitén på barnens käk.

Kungsholmen gick för några år sedan ut med att de ska ha två köttfria dagar i veckan och det målet består, samtidigt ska andelen ekologisk mat öka från 60 till 65 procent och svinnet minska. Nya riktlinjer för förskolematen ska också tas fram.

– Det är en personalsatsning, att de kan få validera sin yrkeskunskap, utbilda andra kockar och få en statushöjning. Tanken är att det ska vara mer närlagad mat som in större utsträckning lagas på plats för att minska på catering och transporter, kanske kan förskolor som inte har eget kök samarbeta mer? Det är också en miljötanke bakom detta att exempelvis minska matsvinnet.

Även när det gäller språket ska det lyftas, både när det gäller barnens utbildning men även personalen inom förskolan, men också äldreomsorgen. Det är tydliga direktiv från Stadshuset enligt Jonlund.

– Det är en generell satsning i stan, att höja personalens språkkompetens. Vi ska ha krav på goda språkkunskaper. Vi har inga direkta problem med det idag men vi kan alltid bli bättre.