Det var på kvällen den 10 maj i fjol som polisen fick larm om ett misstänkt farligt föremål vid centralstationen i Stockholm. En stor insats inleddes med avspärrningar­ och polisens nationella bombskydd kallades till platsen. 

Morgonen efter det inträffade, den 11 maj, så lät polisen meddela att man anhållit tre personer som misstänktes för förberedelse till mord. 

En av dem som sedermera häktades var en pojke från Kungsängen. Vid tiden för händelserna vid centralen var han 16 år gammal. Under perioden­ 11 maj–17 juni 2022 så satt pojken frihetsberövad.

Högre belopp än normalt

I november i fjol framgår av ett beslut från åklagaren­ att förundersökningen emot pojken lades ner.

”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”, skrev åklagaren i sitt beslut.

Pojken är i dag 17 år. Genom­ sin advokat har han till Justitiekanslern, JK, lämnat in en ansökan om skade­stånd för perioden då han satt frihetsberövad.

JK meddelar i ett beslut att man beviljar ansökan och skriver:

”Med hänsyn till att sökanden var 16 år vid tiden för frihetsberövandet bör ersättning lämnas med ett högre belopp än vad som normalt betalas ut vid frihetsberövanden av jämförbar längd.”

Justitiekanslern betalar ut 57 000 kronor till pojken för det lidande som kom av perioden då han satt frihetsberövad.