Musikalen Matilda är baserad på Roald Dahls barnbok och handlar om en begåvad flicka som använder sig av sin fantasi och sina magiska krafter för att stå upp mot den grymma vuxenvärlden. 

Övar nio timmar i veckan

Den har premiär på Stadsteatern i Stockholm den 1 december, men för skådespelarna har arbetet redan börjat.

– Vi har tränat på riktigt i runt två månader. Nio timmar i veckan just nu med dans, teater och sång, säger Caspian Lovén, som blev helt euforisk när han insåg att han fick rollen som Nigel.

– Jag blev jätteglad och sprang runt hela huset, säger han och förklarar att Nigel är en roll han drömt om att få spela i många år.

”Blyg och stissig”

En väldigt passande reaktion, med tanke på hur karaktären han ska spela är.

– Nigel är blyg av sig, men ändå stissig och uppspelt om han får göra saker han vill. Han är även klasskompis med huvudpersonen Matilda, säger Caspian.

Digital audition

Men vägen till rollen var inte lätt.

Först behövde de sökande skicka in en video där de sjunger och en förinspelad videoaudition, ofta kallad self tape.

Därefter valdes några barn ut för att få gå på “riktiga” auditions.

Caspian och mamma Lena Lovén.

Caspian och mamma Lena Lovén.

Fredrik Gustafsson

Gick Matilda-skola

Det var verkligen full rulle för Caspian Lovén.

– Det började med en dansaudition. Dagen efter var det sångprov. Efter det väntade de några dagar och sa att man skulle komma nästa vecka. Därefter gick man vidare till en Matilda-skola, där man övade på dans, sång och skådespel i fem veckor, sex timmar om dagen.

De blev färre och färre. Till slut var Caspian och 20 andra barn de enda som klarade sig hela vägen. Men trots att han haft det fullt upp med Matilda-musikalen, har Kungsängenbon fler bollar i luften. 

– Under sommaren ska jag även spela Birk i Ronja Rövardotter i Rättvik. Vi försöker få till repdagar på långhelger och repar även digitalt varje tisdagskväll. Jag gick på audition för den rollen i december, säger han.

Dubbar tv-serie

Om inte det var nog, håller mångsysslaren även på med röstskådespeleri, bland annat som en av huvudrollsinnehavarna i tv-serien Big Top Academy.

En serie som går att se på SVT barn och SVT Play.