Skiss. Så här kan det se ut i Kungsan i höst. Foto: Stockholms stad

Kungsan får fasta och rörliga terrorhinder

I höst kommer trafikhinder på plats vid fem infarter till Kungsträdgården. Det är en av de platser som Stockholms stad och polisen bedömer ha störst risk för terrorattentat.

  • Publicerad 12:50, 16 apr 2021

Kungsträdgården besöks vanligtvis av tusentals människor dagligen, även när det inte är några evenemang där. Nu ska platsen få så kallade terrorhinder, som också ska förbättra efterlevnaden av dagens förbud mot fordonstrafik. Prislappen är 14 miljoner kronor. Staden har identifierat fem infarter där man kommer att placera pollare. De specialtillverkas i England och är unika i sitt slag. Nyligen sattes likadana ut i Skärholmens centrum.

20 platser i Stockholm får fasta terrorhinder

– Det vanligaste är att pollarna är höj- och sänkbara, men den här speciella typen kan åka i sidled. Det gör att man inte behöver gräva så djupt, något som är svårt i Kungsträdgården med alla ledningar, säger Per Eklöf, projektledare på trafikkontoret.

Genom de rörliga trafikhindren ges utryckningsfordon möjlighet att passera, men hindren kommer också att kompletteras med fasta. Övriga som behöver köra in i Kungsan kommer att kunna söka dispens hos kulturförvaltningen.

Ska smälta in

Hindren ska komma på plats i höst. De kommer att vara svarta för att smälta in då Kungsträdgården redan har svartmålade smides- och metalldetaljer.

– Pollare är inte så vackra, men vi jobbar med färgen för att det ska kännas naturligt, säger Per Eklöf.