Göteborg

Om ”Nya kulor” säger sångaren och pianisten Matti Ollikainen:

– Jag har, som alltid, svårt att säga någonting om det jag skrivit. Det handlar om mitt liv, för det är det enda liv jag känner till. Det känns som det blivit en bra och samlad skiva i alla fall. Det finns ingen tanke bakom det hela, jag är dålig på att tänka. En del låtar är glada, en del låtar är lite sorgsna. Så som de dagar jag trasslar mig igenom. Skivan är instrumentalt utökad i jämförelse med tidigare skivor, och jag inbillar mig att den är skön att lyssna på.

2022 firade Franska Trion 20-årsjubileum som band. Förutom Matti Ollikainen består Franska Trion av Viktor Turegård (kontrabas) och Christopher Cantillo (trummor).

2022 utkom också Ollikainen med boken ”Trasiga toner”, som handlar om hans forna missbruk, förlusten av en nära vän och bandkollega, men också om de fina stunderna från barndomen som format honom som textförfattare och människa.

Ollikainens nya roman utspelar sig under årets tolv månader. I det flöde av minnen som bildar ett liv gör han nedslag och fångar konsten och humorn i att vara människa. 

– Hur ska jag kunna jaga ikapp det flyende förgångna? Om jag får tag på det, kommer det förstås att rinna ur mina händer. För flyter, det gör det.

19 april syns bandet på Nefertiti.