Efter att publikrestriktionerna släppte i slutet av september, har kulturetabilssemangen öppnat upp igen. För även om det inte har varit helt stängt i Årsta Folkets hus under pandemin, är det nu ett betydlig mer späckat program som väntar i höst.

Först ut är musikteaterföreställningen Frihetens namn och livepodden Kejsaren är naken som vid första tillfället gästas av Göran Greider.

Frihetens namn är en humoristisk historielektion om den svenska demokratin som i år firar 100 år. Publiken får träffa den 22-åriga Janna som ifrågasätter det så kallade välfärdssamhället. Hon gör en mental resa tillsammans med historiska personer som Ellen Key och Hjalmar Branting i en berättelse som är uppbyggd av ungefär hälften tal och hälften musik berättar Jonas Nerbe, konstnärlig ledare och artist Stockholms Musikteater. Han beskriver musiken av Andrea Tarrodi som ett slags ”Cabaret de luxe” och att äntligen få spela inför stor publik är något han längtat efter.

– Teater är kommunikation. Vi är två parter, det är publiken och vi som står på scenen, vi är ingenting utan dem.

Gäster med lokal anknytning

För Maria Andersson Vogel och Vesna Prekopic blir det premiär att sända kultur- och samhällspodden Kejsaren är naken live inför publik. De tycker att det ska bli jätteroligt och spännande att se hur samtalet utvecklas där och då, till skillnad mot när de annars sitter ensamma i sin studio.

– Ibland blir det mest fantasier om hur en författare har tänkt och varför det har blivit på ett visst sätt. Nu har vi chansen att faktiskt fråga eller diskutera det med författaren på plats, säger Årstadalsbon Vesna Prekopic.

”Hur svårt kan det vara liksom?” var tanken de båda hade när de drog igång podden för drygt ett och ett halvt år sedan och samma orädda och spontana inställning verkar de ha till de tre kommande eventen i biografens foajé. Det blir ett samtal i månaden med de bokaktuella författarna och kulturpersonligheterna Göran Greider, Agnes Lidbeck och Ali Esbati. Att det är just de tre som gästar är ingen slump.

– Vi tänkte faktiskt inledningsvis Årsta lokalt. Det här blir ju ett sätt att bidra till att öka på det lokala kulturlivet, säger Årstabon Maria Andersson Vogel och konstaterar:

– Jag älskar verkligen det här stället. Jag börjar känna mig lätt lokalpatriotisk kring Årsta. Det finns så himla mycket här men det saknas en litteraturscen.

Långt kvar till normalt

För den som är under 16 eller över 65 år är det dessutom extra billigt att gå på teater. Satsningen på scenkonst för 50 kronor är ett sätt att locka tillbaka publiken till teatrarna och det behövs.

– Krisen är inte över. Vi kommer få kämpa enormt mycket för att hitta rätt kompetens och bara få i gång allt, säger verksamhetschefen Figen Solmaz.

Nu verkar intresset bland kulturutsvulna vara stort och vissa föreställningar är redan slutsålda berättar Figen Solmaz.

– Man kan inte känna större lycka.