Andas, sjunga, dansa, måla, yoga, läka, leka, vila. Åtta ord på hemsidan som beskriver nya mötesplatsen Hökis Hope.

I en lokal på Sjöskumsvägen, mittemot Konsthall C, har företagarna, hökisborna och mammorna Ida Lod, Eva Elfström och Irini Dougias Andersson gått ihop för att förverkliga en gemensam dröm.

– Vi vill få folk att känna sig lite mer levande. Man måste få göra sånt som gör en glad. Vi erbjuder verktyg för både barn och föräldrar, för att till exempel lära sig att slappna av. Det finns så mycket stress och ångest i dagens samhälle, inte minst bland unga, säger Eva Elfström.

Kultur- och hälsostudio kallar de det. Deras utgångspunkt är att kultur, i form av exempelvis sång, dans och måleri, har en läkande och hälsofrämjande effekt.

Alla tre är nischade inom sina specifika fält: Ida Lod är rytmikpedagog och röstterapeut.

– Jag jobbar mycket med musik genom kropp och rörelse, berättar hon.

Barn- och familjekör, röstterapi och babysång är en del av det hon erbjuder. Tanken med den senare är att den ska vara lika mycket läkande för mammorna som kul för bebisarna.

– Jag är själv mamma och vet hur omvälvande det kan vara. Rösten har en väldig läkande kraft, konstaterar hon.

Andning och måleri

Eva Elfström är legitimerad naprapat, men har fler strängar på sin lyra.

– Jag intresserar mig för den emotionella kroppen: Hur stress och omvälvande händelser kan sätta sig i kroppen i form av spänningar och blockeringar, berättar hon.

Hon beskriver det som att många av oss går omkring med kroppsliga rustningar. Hennes roll är att hjälpa oss bli av med dem.

Det gör hon genom ett system som på engelska kallas biodynamic breathwork and trauma release. Det består av bland annat andningsövningar, kroppsrörelser, ljud, beröring och meditation. Enligt Eva Elfström handlar det framför allt om att guida till medveten närvaro och trygghet i kroppen.

Hon lär också ut vedic art, en intuitiv målerimetod som handlar om att skapa fritt utan förväntingar och krav på prestation.

– Det handlar om att släppa förväntningarna att det ska bli vackert, att låta hjärtat uttrycka sig genom kroppen på duken, förklarar hon.

Från Kungsholmen hem till Hökis

Irini Dougias Andersson är delägare i Yogansa, en dans- och yogastudio på Kungsholmen som nu får ett andra hem i källaren i Hökarängen.

– Jag hade gått och spanat på den här lokalen länge och fick höra att den var ledig. Jag ville göra något i Hökarängen men inte ensam, så det var perfekt att vi blev tre. Vi bor alla i Hökis, alla har ett barn. Vi sysslar med olika konstformer, vi kompletterar varandra, säger hon.

Hennes egen nisch är bland annat Yogansa Flow, en blandning av yoga och frigörande dans.

– Alla kan dansa och röra på kroppen, säger hon.

De första kurserna på Hökis Hope startar nu på måndag, 19 september. Nu i helgen är det öppet hus med invigningsfest på lördagen.