Hundratals studenter med familjer firade studenten i Lundbyparken, en kulturskyddad äng i Ingenting-området.

Thoren business school, som ligger ett stenkast därifrån, hade sökt och givits tillstånd för festen.

Men firarna efterlämnade drivor av skräp, konfetti och mjöl över hela ängen, glasflaskor, kundvagnar och uthällda drycker.

– Jag har inget alls emot party, men det här är rena slagfältet, sa grannen Gerdt Lundeberg efteråt.

Kritiska mot tillståndet

En annan granne berättar att ett 40-tal bilar, emot villkoren i tillståndet, stod huller om buller över ängen. "Bilarna hindrade utryckningsfordon, bland annat en brandbil", berättar hon.

De är kritiska till att staden tillät firandet, och påpekar att den annars så stillsamma familjeparken klassas som kulturskyddad äng.

Maria Tiger, enhetschef på tekniska förvaltningen, påpekar att det är polisen som ger tillstånd för firande på allmän plats och att staden inte hade skäl att invända förutom med en rad villkor. Bland annat om att ängen skulle hållas i "snyggt och städad skick" och att inga bilar fick köras på den.

Kommer skolan få fira där nästa år också?

"Det här var första året vi fick in en ansökan studentfirande i Lundbyparken. Vi kommer nu att analysera händelsen och utvärdera hur vi gör inför eventuella framtida ansökningar", uppger Maria Tiger.

Sätta in mer resurser

Mitt i har sökt skolans rektor. I mejlsvar till grannar skriver hon att skolan hyrde in fem ordningsvakter bland annat för att hindra bilar. Hon beklagar att några trots det trotsade förbudet. "Vi kommer att se över våra rutiner och sätta in mer resurser om det skulle bli aktuellt att ha studentfirande där nästa år" skriver rektorn i mejlet.

Rektorn skriver också att de fick byta städbolag men att de var på plats på eftermiddagen på studentdagen.