Bokcirkel, språkkafé, utställningar. Östberga kulturhus bubblar av aktiviteter, och en torsdagkväll i månaden är det kulturafton.

– Vi bjuder in en intressant gäst som berättar om något eller uppträder på scenen. Vi har till exempel haft en lokal illustratör som har tecknat från scenen samtidigt som en musiker har spelat. Det blev succé. Dessutom serverar vi billig vegetarisk mat i anslutning till evenemangen, säger Frida Ulvegren på Östberga kulturhus.

Den 16 februari kommer författaren Kayo Mpoyi för att berätta om sin roman "En övning i revolution" som delvis utspelar sig på Östbergahöjden och skildrar området på 1990-talet.

– Hon har bott här så det blir väldigt lokalt, säger Frida Ulvegren.

Späckat schema

Lite senare i vår, den 30 mars, kommer läraren och författaren Joakim Sveland till kulturhuset för att prata om hur man som förälder kan hantera sina barns digitala vardag. Sveland föreläser i skolor om hur internet och digitaliseringen påverkar vårt lärande och i fjol släpptes hans senaste bok "Ostört i skolan: från digital distraktion till djup koncentration".

Under kulturkvällarna finns möjlighet för den som vill att få promenadsällskap till och från Stamparken i Gamla Östberga.

– Det är ett himla fint samarbete som gett spinoff-effekter. Vissa seniorer tycker att det känns otryggt på kvällen men vill gå på våra kvällsarrangemang. Nu kan de få sällskap med ungdomsvolontärer. Det är två grupper i Östberga som kanske inte möts så ofta, säger Frida Ulvegren.

Hela kulturhuset kommer att förvandlas till en konsthall när det är dags för Östbergas egen Vårsalong den 20 april. På vernissagen blir det öppen scen, med möjlighet till musik och olika uppträdanden. Den som är intresserad av att vara med i grupputställningen är välkommen att höra av sig till Östberga bibliotek på ostberga.ssb@stockholm.se.