Skonade. Sebastien Denie på Brasserie Greta och Björn Wallentin på La Piazza har klarat sig relativt bra. Kollegor med större krogar har haft det svårare, berättar de. Foto: Maria Svensson

Krögarna i Djursholm: ”Inte en dag för tidigt”

Snart är det fritt fram att besöka restauranger som vanligt. Ett efterlängtat besked, säger krögarna Sebastien Denie och Björn Wallentin.

  • Publicerad 08:00, 18 sep 2021

Det är
första gången på ett och ett halvt år man nu kan stå upp med en öl.

Sebastien Denie, krögare. Foto: Maria Svensson

Förra veckan kom ett glädjande besked för krogbranschen. Från och med den 29 september släpper regeringen på de allmänna restriktionerna. Alltså inga mer krav på avstånd och max antal besökare per sällskap på restaurangerna. Något man längtat efter, berättar Sebastien Denie på Brasserie Greta.

– Det känns bara positivt för mig. Nu behöver vi inte vara coronapoliser mot våra gäster, säger han.

Klarat sig bra

Björn Wallentin på La Piazza instämmer. Han påpekar dock att restaurangerna på Vendevägen i Djursholm inte påverkats lika hårt som andra av pandemin och restriktionerna.

– Hade jag ägt ett hotell eller en större restaurang inne i stan, då hade jag säkert firat det här på något sätt. Men vi har klarat oss bättre än många andra eftersom vi är mindre restauranger, säger han.

På julafton förra året kom beskedet att servering av alkohol skulle förbjudas från klockan 20.00. När det förlängdes i januari startade krogbranschen kastrullupproret för att uppmärksamma hur hårt branschen drabbats av restriktionerna.

Kortfattat handlade upproret om att få bättre stöd till branschen för att dämpa förlusterna av de hårda åtstramningarna. Många har känt sig bortglömda, som Mitt i rapporterat tidigare.

Från den 1 juli lyftes restriktionerna om kortare öppettider.

– Det är första gången på ett och ett halvt år man nu kan stå upp med en öl, säger Björn Wallentin.

Brist på personal

Sedan dess har dock ett annat problem uppstått: Bristen på personal inom restaurangbranschen. Varken på Brasserie Greta eller La Piazza har man behövt säga upp personal, men de känner till problemet.

– Det är så klart många som har bytt bransch under det här året.

Vad betyder här beskedet konkret, för er?

– Nu kan vi ta emot stora sällskap. Nu kan folk gå ut och äta eller ta något att dricka med sina grannar, säger Björn Wallentin.

De båda krögarna uppmanar dock besökare till fortsatt försiktighet.

– Ja, det är så klart. Men folk är försiktiga, och vi kommer fortsätta anpassa oss, säger Björn Wallentin och Sebastien Denie tillägger:

– Det här beskedet kom inte en dag för tidigt. Vi har många som verkligen uppskattar det här. Nu hoppas vi det håller fram till jul.

Det här ska gälla

Deltagartaken för allmänna- och privata sammankomster tas bort. Storlekskravet på sällskap, som särskilt har berört restaurangbranschen, tas bort.

Personer med symptom uppmanas fortsatt att stanna hemma och testa sig.

Källa: regeringen.se

Visa merVisa mindre