I hörnhuset på Långskeppsgatan huserade en gång kaféet Blå koppen. Efter ägarbytet 2019 är det dock svensk husmanskost som gäller.

– Vi ville hedra de gamla kvarterskrogarna som fanns förut i förorterna men som försvunnit i dag, säger Alvaro Silveira, kock på Blå hörnan.

Två år senare har såväl bistron som dess hyresvärd kontaktat jurister. Kortfattat handlar konflikten om hur verksamheten ska se ut.

I kontraktet står det att lokalen ska användas till kafé, men vid överlåtelsen gick hyresvärden med på att göra tillägg i avtalet.

– De skulle absolut ha middag och därför tillät vi det, säger Beryl Westman, styrelseordförande i brf:en som hyr ut lokalen.

Enligt henne har styrelsens avsikt varit att det inte ska råda några konflikter hyresgästerna emellan. När Blå hörnan ville börja servera middagar frågade styrelsen pizza- och wokstället La rusticas ägare Mustafa Tanhan hur han såg på saken.

– Jag lägger mig inte i, de kan göra vad de vill så länge de inte konkurrerar med mig. Vi är grannar, säger han till Mitt i.

Sagt och gjort. I avtalet skrevs det in att bistron inte tillåts ha "konkurrerande meny med Restaurang La Rustica så som pizza, kebab, piroger, thai wok, samt matsallader".

– Det var okej för oss, vi tänkte inte servera något liknande. Men det gjorde ont att inte kunna servera sallad till våra gäster, säger Alvaro.

Så en dag anlitade Blå hörnan en vietnamesisk kock. Mustafa reagerade.

– Vietnamesisk mat och thailändsk mat är wok båda två. Han hade samma ingredienser, samma grejer som jag. Det är samma mat, säger han.

Det finns de som menar att det är en viss skillnad?

– Men det är samma.

Även styrelsen tyckte att maten stred mot överenskommelsen. Blå hörnan höll inte med, men tog bort de vietnamesiska rätterna från menyn.

"Vi hoppas naturligtvis att vår kära granne tillåter att använda salt och peppar", skrev restaurangen på Facebook.

Deras gäster reagerade de med. Beryl Westman anser å sin sida att styrelsen har rätt att ställa krav på vad som får serveras och att "drevet" mot La rustica har varit orättvist.

– Det är våra lokaler, vi är ägare av huset, säger hon.

Ett annat problem, enligt henne, är att Blå hörnans lokal inte lämpar sig för restaurangverksamhet. Alvaro hävdar att verksamheten är godkänd av alla myndigheter.

Styrelsen och Blå hörnan har också kommit på kant i frågor om sprittillstånd och utbyggnad av lokalen. Nu har Alvaro och bistrons ägare planer på att låta någon annan ta över den.

Nyligen föreslogs en ny hyresgäst, men styrelsen sade nej. Dels på grund av den föreslagna hyresgästens ekonomi, dels för att de hellre ser att lokalen återgår till sitt ursprung.

Kafé, med andra ord.

Enligt Beryl tror styrelsen att det finns en marknad för det på Långskeppsgatan. Hon föreställer sig ett ställe som säljer kaffe, matbröd, kakor och kanske glass.

– Vi vill bara ha det lugnt och fridfullt, och vi gjorde ett undantag som vi ångrar.

Hon påpekar att den nuvarande hyresgästen inte behöver förändra sin verksamhet. En klen tröst för Alvaro, som frågar sig:

– Ska jag jobba med en verksamhet som jag inte kan sälja?

https://www.mitti.se/nyheter/jurist-om-konflikten-i-angby-viktigt-med-tydligt-avtal/repukk!P40lvpV3ZJVwXokmWBiOcA/