Nu står det klart att hyllade restaurangen Agrikultur återuppstår i en lokal under Guldbron, fast i lite ny form.

– Sedan Agrikultur stängde har jag fått två barn. Jag vill göra en mer vuxen restaurang, men med familjär stämning, bra puls och rolig känsla, säger krögaren Filip Fastén.

Vid första besöket i lokalen var den helt tom och påminde om en stor glaskub. Filip Fastén, som själv snickrat ihop sina tidigare krogar hann bli nervös över hur den tänkta stämningen skulle byggas upp.

– När väl glasväggarna var på plats insåg jag att vi stod mitt i Stockholms hjärta, med vyer mot Gamla stan och Mälaren. Det kändes otroligt inbjudande. Jag ser fram emot att jobba med den ljusa och öppna känslan.

Agrikultur öppnar under Guldbron i Slussen, på Södermalmssidan.

Agrikultur öppnar under Guldbron i Slussen, på Södermalmssidan.

Victor Malmcrona

Minst i kvarteret

Det haglar nyheter om krogar som öppnar i nya Slussen. Mälarterrassen ett stenkast bort ska till exempel fyllas med sex restauranger i väl tilltagna lokaler.

– Vi blir den enda lilla aktören. För oss är det nog positivt.

Filip Fastén vann Årets kock 2014. Några år innan det var han en av tävlingens yngsta finalister någonsin, då 21 år gammal. Han och Joel Åhlin öppnade Restaurang Agrikultur i Vasastan 2015. Tre år senare fick de en stjärna i Michelinguiden.

– Det kräver en hel del, en viss typ av meny och servering. När vi fick vår stjärna gav jag allt hela tiden och bodde ovanför krogen. Till slut var jag helt less. Här vill jag göra något annat.

Bar Agrikultur öppnade 2017 vid Nytorget som en systerkrog till Restaurang Agrikultur i Vasastan.

Bar Agrikultur öppnade 2017 vid Nytorget som en systerkrog till Restaurang Agrikultur i Vasastan.

Tintin Bokesten

À la carte

Plats finns för upp mot 85 sittande gäster, plus en uteservering. Planen är runda bort för att lättare få in sällskap av olika storlek. À la carte är att vänta och gäster uppmuntras att ta in flera rätter att dela på.

– Vi ska göra allt för att vara en levande del av stadskärnan, få dit stockholmarna. Vi gör krogen för dem.

I prisväg satsar de att lägga sig i ett mellansegment.

– Inte lyxpriser. Men allt hänger på råvarorna, det vill vi inte tumma på. Vill du ha vit tryffel kommer det att kosta eftersom det är dyrt, men det går att beställa annat.

Förhoppningen är att öppna till hösten, men det hänger lite på att alla leveranser kommer fram som de ska.

– Nu när det närmar sig börjar jag känna puls, att det bubblar i en. Det är jäkligt kul och lite läskigt. Men det är ju bara mat. Och det kan jag.

Krog Agrikultur öppnar under Guldbron. Så här såg platsen i ut november 2023.

Krog Agrikultur öppnar under Guldbron. Så här såg platsen i ut november 2023.

Victor Malmcrona