Sommarens regn märks fortfarande i Mälaren. Vattennivån ligger på 26,6 centimeter över den angivna nivån på sjökortet, trots att alla tappningskanaler står öppna.

– Vi reglerar Mälaren för att den ska ligga lite högre än sjökortet. Plus sex centimeter skulle vara idealnivån. Så vi skulle behöva komma ner 20 centimeter till, säger Jonas Andersson, hamnstyrman på Stockholms hamnar.

Det var i slutet på juli som vattnet i Mälaren började stiga. Innan det var åkermarken i uppsamlingsområdena torr och kunde suga upp mycket av regnet som föll.

1,4 centimeter om dagen

– Men 27 juli började Mälaren stiga och sedan steg det oavbrutet i 24 dagar innan det vände. Det steg 33 cm på den tiden. 1,4 centimeter om dagen, det är väldigt mycket, säger Jonas Andersson.

En centimeter i höjning i vattennivå motsvarar ungefär 11 miljoner kubikmeter vatten. 

– Och det är utöver de mängder vi tappar ut. Det är rejäla mängder vatten det handlar om.

Jonas Andersson är hamnstyrman på Stockholms hamnar.

Jonas Andersson är hamnstyrman på Stockholms hamnar.

Stockholms Hamnar

I skrivande stund tappas det cirka 550 kubikmeter per sekund och de stora kanalerna vid Norrbron står öppna hela tiden. Dessutom tappas det vatten vid Hammarbyslussen minst 12 timmar varje dag.

– Då blir det strömmande vatten i smala sund, som Liljeholmsviken och Årsta. Det har till exempel märks vid Tantobadet, säger Jonas Andersson.

Känsligt läge

Nu har stigningen vänt och prognoserna ser hyggliga ut för den närmaste veckan. Men läget är långt ifrån stabilt, menar Jonas Andersson.

– Nu när vi har den höga nivå vi har och den mättade läget runt Mälaren, då är vi i ett känsligt läge hela tiden. Markerna suger inte upp något vatten, så varje litet regn ger stor påverkan. Vi kommer få leva med effekten av det våta sommarvädret länge, säger han.