Rummel slog upp portarna för två år sedan, och fick snart fina recensioner. Ambitiösa mellanrätter och viner serverades i lokaler med ljusa träbalkar och högt i tak.

Visionen var en trivsam kvarterskrog, men strax före öppning var området fortfarande inte färdigbyggt. Fokus blev i stället att locka folk från hela stan.

– Det skulle bli mer ”wow, pang, shit har ni hört att de öppnat?” Det var inte tanken från början, säger Christopher Ellertsson, Rummels ena grundare.

Affärerna tog dock aldrig riktigt fart. Byggarbetena avlöste varandra och i slutet av mars gick Rummel i konkurs.

– Den tillströmning vi hade hoppats på och blivit lovade fanns inte, säger Christopher Ellertsson.

Christopher Ellertsson måste nu sälja sin bostad.

Christopher Ellertsson måste nu sälja sin bostad.

Stefan Källstigen

Miljonskulder

Han har precis avslutat förhandlingarna med fastighetsägaren Humlegården och fått veta att allt måste rivas ut. Kök, ventilationssystem, kylrum, barer och fläktar hör till det som ska säljas på konkursauktion.

Han står nu med flera miljoner i skulder, även privat.

– Jag kommer att behöva sälja min bostad, samtidigt som jag har tre barn som bor hemma. Så det är åt skogen på alla sätt och vis. Klart att jag vet att det finns risker när man öppnar nytt, men det här hade jag inte på kartan. Och då är det ändå min tionde restaurang.

Gick med vinst

Redan före sommaren grävdes gatan upp för första gången, så det blev inga uteserveringar. Trafik leddes om strax utanför ingången och ett tag var hela restaurangen inklädd i byggställningar.

– Det är inte premium, ingen attraktiv miljö.

I höstas gjorde Rummel en nysatsning och gick för första gången med vinst, samtidigt började kvarteren sätta sig. Men den ekonomiska ryggsäcken var redan för tung.

Enligt Christopher Ellertsson fick han av fastighets­bolaget Humlegården bilden av att kvarteren runt restaurangen skulle vara levande redan när de drog igång.

– Det skulle bli torg och sommargator, men det fanns inte. Vi fick ju inte ens ha en uteservering. 

De hade också hoppats på mer stöd.

– Jag kan inte gå på en fastighetsägare för att min rörelse inte gått runt. Men det var de som kontaktade mig innan det första spadtaget.

Den arkitektritade byggnaden ritades specifikt för en restaurang. Nu måste krögarna  riva ut en stor del av inredningen.

Den arkitektritade byggnaden ritades specifikt för en restaurang. Nu måste krögarna riva ut en stor del av inredningen.

Pekka Pääkkö

Oklar framtid

Humlegården vill inte svara på kritiken eller vad som händer med den arkitektritade restaurangbyggnaden framöver.

”Vi kommenterar inte överenskommelser och samtal mellan oss och våra kunder. Men byggnaden ett landmärke och vi återkommer så snart vi kan berätta mer om vad som händer i lokalen i framtiden”, skriver marknads- och kommunikationschefen Madeleine Castenvik Holt i ett mejl till Mitt i.