Pappan Claes Hain är ute och leker med sonen Charles, som är hemma från förskolan.

Pappan Claes Hain är ute och leker med sonen Charles, som är hemma från förskolan.

Pekka Pääkkö

"Arkitekturen är häftig"

– Vi flyttade in för omkring tre år sedan. Det är en bra plats att bo på när man har barn och vi gillar att det är nybyggt. Läget är perfekt eftersom det är mitt i stan och nära till allt men samtidigt i utkanten. Vi längtar efter att Norra stationsparken ska bli klar, men det är ju inte så långt till Hagaparken och andra grönområden, säger Claes Hain.

Arkitekturen är häftig och vi tycker om att det är tätt mellan husen, det skapar en New York-känsla. Nu börjar det också öppna mer i bottenlokalerna på husen – roliga affärer och restauranger och så.

Pappan Erik Thunblom handlar mellis till barnen Fred och Hedda.

Pappan Erik Thunblom handlar mellis till barnen Fred och Hedda.

Pekka Pääkkö

Några av de första

– Vi har bott här sedan 2018. När vi flyttade in var det tyst och tomt, men vi visste ju också att det skulle vara en byggarbetsplats så det kom inte som någon chock. Fred älskar maskiner och grävskopor, så vi fick gratis underhållning precis utanför dörren. Nybyggda platser måste jfå tid att sätta sig lite men jag tycker det mesta finns. Vi har två stora fina matbutiker, en lekpark och snart kommer parken att stå klar. Det längtar vi till, säger Erik Thunblom.

– Det vi gillar mest är att det är praktiskt med nyproduktion när man har barn. Det är ett väldigt välplanerat område som ändå ligger nära stan, det går fort att ta sig till Odenplan.

Anna-Karin Haglund, säljchef kundflöde på Coop i Hagastaden visar upp de egenodlade örterna.

Anna-Karin Haglund, säljchef kundflöde på Coop i Hagastaden visar upp de egenodlade örterna.

Pekka Pääkkö

Guacamole på gröna ärtor

– Vi öppnade i oktober 2020 och jag trivs väldigt bra, säger Anna-Karin Haglund, säljchef för kundflödet på Coop i Hagastaden.

– Vi har ett stort fokus på hållbarhet och har kockar som lagar matlådor av varor som annars hade kastats bort. Vi fokuserar även på hållbarhet när vi väljer leverantörer och försöker hitta alternativ till produkter som inte är så bra för klimatet, som avokadon. Det funkar jättebra att göra en guacamole med gröna svenska ärtor i stället!

– Vi odlar även egna örter som vi säljer i butiken. Det blir flera moment att ansvara för, vilket gör att det är ett högt tempo.

– Hagastaden är ju inte klart än men vi har mycket kunder, folk hittar hit. Hemköp här runt hörnet banade vägen då de funnits ett tag. Däremot ser vi fram emot att bygget här utanför ska bli klart för då kommer folk hitta hit lättare.

Krögaren Christopher Ellertsson hoppas att Rummel ska bli ett vattenhål för lokalbefolkningen.

Krögaren Christopher Ellertsson hoppas att Rummel ska bli ett vattenhål för lokalbefolkningen.

Pekka Pääkkö

Moderna kvarterskrogen

– Vi öppnade för en dryg vecka sedan, säger Christopher Ellertsson, krögare som tillsammans med Robin Moderato driver restaurangen Rummel.

– Vi vill vara en modern kvarterskrog med hög nivå på mat och dryck. Menyn består av mellanrätter och snacks som man kan dela inom sällskapet. Inspirationen är från alla delar av Europa.

– Vi blev tillfrågade när det inte fanns något hus än, så vi har varit med under hela processen. Jag och Robin har gjort det här förut, men det har varit utmanande att huset byggts klart samtidigt som vi planerat så det har varit spännande och intressant.

– Vi hoppas att det ska bli en självklar krog i kvarteret, men även att folk från hela Stockholm tar sig hit. Självklart är det lite oroligt tt etablera sig i ett område som inte är färdigställt. Vi kan inte se hur det ska bli än, men hittills har vi verkligen gillat känslan.

Sabrin Swedan trodde hon skulle hata Hagastaden, men det visade sig att hon hade fel.

Sabrin Swedan trodde hon skulle hata Hagastaden, men det visade sig att hon hade fel.

Pekka Pääkkö

Gillade innerstan

– Vi flyttade in i mellandagarna Tidigare bodde vi mitt i innerstan och jag har svårt att släppa staden men min sambo ville ut, så det här blev en bra kompromiss. Egentligen gillar jag inte nyproduktion, men jag trivs mycket bättre än jag trodde att jag skulle göra. Det är nära till parken vilket är bra då vi har hund, men jag ser fram emot att Norra stationsparken ska bli klar, säger Sabrin Swedan.

– Jag var rädd att det skulle vara ett själlöst område eftersom det fortfarande byggs, men det tycker jag inte att det är.