Trafikförvaltningen i Region Stockholm kom under våren med ett förslag på trafikförändringar inför det nya trafikåret som börjar i december.

I Tyresö föreslås förändringar på nio linjer, som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om. Tyresö kommun har nu tyckt till i ett remissvar. Kommunen ser förslagen som "övervägande positiva för Tyresö", enligt svaret.

Fler turer – och färre

Särskilt positivt ser kommunen på att 812C, 813C och 815C – som går till Vattugatan vid centralstationen – kan få fler turer mellan morgon- och eftermiddagsrusningen.

Samtidigt föreslås linjerna 802, 873 och 875 – som går till Gullmarsplan – får 20-minuters trafik i stället för 15-minuterstrafik under samma tider.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-foreslar-sl-att-busstrafiken-andras/repudm!Gldb6X5RKxUmYoyrppyQ/

Kommunen vill att trafikförvaltningen redogör för vilka konsekvenser färre turer till Gullmarsplan får för resenärer som inte ska till de centrala delarna av Stockholm.

Vill ha kvar linje

Linjen 820 mellan Trollbäcken och Skälsätra föreslås läggas ner. Det vill inte kommunen och menar att linjen "trots den relativt låga andelen resenärer anses uppfylla ett tydligt syfte lokalt i Fornudden och Trollbäcken".

Kommunen poängterar också att nya Fornuddens skola slår upp portarna i augusti vilket öppnar för fler resenärer på linjen.

Lyfter egna förslag

Tyresö kommun lyfter flera egna förslag och vill till exempel se att linje 875 förlängs från Tyresö kyrka till Raksta, att linje 803 stannar vid hållplats Norra Sköndal och att förvaltningen tar krafttag mot motorvägsbussarnas trängselproblematik i rusningstid.

Trafiknämnden i regionen väntas fatta beslut i slutet av året. Det nya tidtabellen börjar att gälla 13 december.