Ifrågasätter. S riktar kritik mot förslaget att dra in nattbussar i bland annat Spånga. M väntar med att uttala sig med hänvisning till att det än så länge rör sig om ett förslag. Foto: Mostphotos

Kritik mot förslag dra in nattbussar i Spånga-Tensta

Två nattbussar i Spånga kan försvinna, en kan få indragna turer. Socialdemokraterna vill stoppa planerna. Moderaterna avstår i nuläget från att kommentera förslaget.

  • Publicerad 12:52, 7 jun 2021

Det drabbar dem som upprätthåller ett fungerande samhällssystem

Nattavgångarna på linje 514 mellan Spånga station och Sollentuna station är på förslag att dras in.

Även nattrafiken på linje 119 mellan Backlura och Spånga station kan beröras, förslaget är att dra ned nattrafiken med varannan avgång fredag- och lördagsnätter.

Mitt i har skrivit om dessa förslag i en tidigare artikel.

Synpunkter skulle ha kommit in till trafikförvaltningen senast fredag 4 juni, det vill säga efter att den här tidningen gick i tryck.

Väcker reaktion

Stadsdelen Spånga-Tensta har för sin del reagerat på att nattbussar dras in utan närmare förklaring och har begärt ett svar från trafikförvaltningen

Även på politisk nivå väcker indragna nattbussar reaktion.

Enligt Jens Sjöström (S), regionråd i opposition, är nattbussar på gång att dras in på fler håll, som i Tyresö, Haninge och Huddinge.

– Jag är oerhört kritisk till att man gör neddragning överhuvudtaget på busstrafiken, vi befinner oss mitt i pandemin, det är viktigt att upprätthålla trafiken. Att börja göra panikinbromsningar i trafiken inför nästa år när vi samtidigt vill att resenärerna ska komma tillbaka till kollektivtrafiken ger fel signaler, säger Jens Sjöström.

"Drabbar icke bilburna"

De som drabbas är de som inte bilburna och inte har något alternativ, enligt Jens Sjöström.

– Folk inom servicesektorn, som jobbar inom sjukvården och ska hem från nattpass, som jobbar inom kollektivtrafiken och som behöver ta sig till och från pendeltågens och tunnelbanans uppställningsplatser. Det drabbar dem som upprätthåller ett fungerande samhällssystem. Vårt krav är att inte göras panikartade neddragningar utan istället stå rustade när pandemin är över.

Moderaterna avstår i nuläget från att kommentera förslagen och S-kritiken med hänvisning till att partiet inte kommenterar föreslagna trafikförändringar i inledningsskedet och där förslag gått ut på remiss.

"Om det i detta fallet finns synpunkter hos stadsdelsnämnden eller hos ett enskilt parti som Socialdemokraterna så är de välkomna att inkomma med en remiss till Trafikförvaltningens trafikavdelning", skriver M:s presstjänst i ett mejl.

Resandet med kollektivtrafiken sjönk med nära 50 procent under 2020. Trafikförvaltningen i Region Stockholm bedömer att resandet kommer att vara fortsatt begränsat även under 2021 och 2022.

Ändring? Nattbussen mot Sollentuna och Backlura kan få ändrade turtider. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

SL förlorade fyra miljarder i fjol

Färre resenärer påverkar trafikförvaltningens ekonomi. Under 2020 förlorade SL fyra miljarder kronor i intäkter.

Även 2021 väntar sig förvaltningen "betydligt lägre intäkter" än innan pandemin.

Till viss del kompenseras förlorade intäkter 2020 och 2021 genom statligt stöd. För 2022 finns inga statliga medel avsatta för kollektivtrafik.

Källa: Trafikförvaltningen Region Stockholm "Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2021/2022"

Visa merVisa mindre