En före detta åklagare arbetar mot sin vilja på Migrationsverket där hon ska utvisa en asylsökande man från Somalia. Men när det sker ett brott på asylboendet och han visar sig vara ett polisiärt utredningsgeni börjar ett samarbete som kan gynna dem båda. Det är premissen för SVT:s nya kriminaldrama "Detektiven från Beledweyne".

– Det är inte en serie för CSI-publiken. Det är ingen plot-driven berättelse utan handlar snarare om relationerna mellan karaktärerna. Men den är verkligen spännande, framför allt det som sker mellan personerna, säger Krsitofer Kamiyasu.

Han spelar ambitiös polis och det utspelar sig en maktkamp mellan honom och juristen Tilda.

– I bra berättelser kan sympatierna pendla mellan karaktärerna och i bästa fall har det här dramat förutsättningar att bli en sådan berättelse. Det mest lustfyllda i arbetet har varit att se vad som sker mellan karaktärerna, det har varit som att jobba med en ensemble på teatern, säger han.

Kristofer Kamiyasu har lång erfarenhet från Stadsteatern där han varit anställd i många år. Men just nu har han tagit paus från teatern och jobbar enbart med film, tv och att läsa in ljudböcker.

Spelade i Hollywoodfilm

För den breda publiken är han kanske mest känd från tv-serien Jordskott, Lyckoviken eller filmen Tack för senast. Inte lika många vet att han faktiskt medverkat i en Hollywoodfilm där han spelade mot Samuel L Jackson, Antonio Banderas Salma Hayek.

– The hitman's wife's bodyguard har många miljoner tittare, men det är ingen som vet i Sverige att jag har varit med i den. Den hade premiär under pandemin, galapremiären blev inställd, men på premiärdagen åkte jag till Mall of Scandinavia och såg den. Jag och familjen var ensamma i hela salongen, säger Kristofer och skrattar.

Han berättar om första inspelningsdagen.

– Det var 75 personer bakom kamerorna. I lunchkön hörde jag Morgan Freeman bakom mig. Det var så absurt att jag nästan inte kunde bli nervös.

Hur hamnade då en stadsteaterskådespelare i en mångmiljonrulle i Hollywood? Det började med att Kristofer var inne på en castingsida och såg att man sökte någon med östasiatiskt påbrå till en produktion. Han skickade in en ansökan och fick då en förfrågan om att skicka in en provfilm.

– Jag tog moppen bort till Kungens kurva och köpte ett luftgevär på Hobbex. Sedan filmade jag en scen när jag satt med geväret i ett fönster i mitt radhus. Tänk om någon hade sett mig.

Men även om världen öppnat sig trivs han med att ha sin bas hemma i Stuvsta. Och han tycker att det är en lika mäktig känsla att få göra drama på svenska för SVT som att spela i en Hollywoodfilm.

– För min del var det lättare att få provfilma för Hollywood än för SVT. Men det är en av mina största drömmar att få vara med i en SVT-produktion. Jag är så himla peppad på serien.