– Vi befinner oss i oerhört tufft ekonomiskt läge, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S), när den rödgröna toppen samlades i Stadshuset för att presentera sin extrabudget.

Den höga inflationen har fått kostnaderna att skjuta i höjden i många kommunala verksamheter. Samtidigt menar Socialdemokraternas, Västerpartiets och Miljöpartiets gruppledare att statsbidragen från regeringen har minskat kraftigt, vilket får konsekvenser i stadens välfärd.

Nödrop har skickats ut från bland annat kulturnämnden och förskolenämnden som befarar stora nedskärningar när årets budgetar inte går ihop.

För att lindra skadorna skjuter de rödgröna till 187 miljoner kronor, varav 15 miljoner kronor går till kulturen och 60 miljoner kronor till förskolan. 

– Det här handlar inte om några satsningar trots att välfärden skulle behöva det. Så länge vi har en hög inflation och för låga statsbidrag handlar det om att rädda det som räddas kan, säger Jonas Attenius. 

De rödgröna gick hårt ut inför valet med att trygga välfärden. De är fortfarande ambitionen, menar partitopparna. 

– Vi kommer sätta välfärden först oavsett om det är goda eller tuffa tider. Nu är vi inne i tuffa tider och det gäller att prioritera. Ytterst handlar det om att ha tillräckligt med personal som jobbar, säger Jonas Attenius. 

Hur kommer göteborgarna att märka av de tuffa tiderna?  

– Svårt att säga, vi måste göra vissa anpassningar. Nu är det prio på våra grundverksamheter som skola, unga, omsorg och kultur. Det som är 80 procent av det vi kallar välfärd. Det övriga procenten kommer det att dras in på, saker som vi inte har råd med. Men återigen, vi fortsätter att fokusera på vårt grunduppdrag. Det måste lösa sig, det är vårt ansvar.