I en debattartikel i SvD i början på februari skrev Socialdemokraterna i Stockholm att situationen för de ukrainska flyktingarna i Sverige är under all kritik.

Under ett torgmöte på Norrmalmstorg i slutet av februari gick även Moderaterna i Stockholm ut med flera krav på förbättringar i hur staden, men också regeringen, hanterar de ukrainska flyktingarna.

Bland annat vill man att ukrainska flyktingar ska få höjd dagersättning. En ersättning som inte höjts sedan 1994 och som uppgår till 71 kronor om dagen.

De tycker också att staden borde erbjuda sfi till ukrainare, även om det inte är subventionerat av staten, samt gratis barnpassning vid undervisningen.

– Jag tycker att staten ska betala, men jag tycker inte vi kan vänta. Fixa utbildningen, lös finansieringen sen, säger Christofer Fjellner, gruppledare för (M) i staden.

I er budget finns det ingen post för det här?

– Nej, det gör det inte. Vi har väl hela tiden väntat på att kriget ska ta slut. Vi har däremot väldigt mycket i centralmedelsreserven, så vi skulle kunna finansiera via den. 

S sätter press på staten

(S) skriver i ett mejl till Mitt i att de är tveksamma om det är förenligt med kommunallagen att erbjuda sfi för ukrainska flyktingar under massflyktsdirektivet.

– Stockholm tillsammans med flera andra kommuner står redo att dra i gång undervisning så fort regeringen bestämt sig. Senfärdigheten hindrar ukrainare från att etablera sig och bidrar till utanförskap och sociala problem hos en grupp som inget hellre vill än att försörja sig själva. Nu måste regeringen fatta beslut, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett pressmeddelande.