Fredag, lördag, söndag, måndag. Om några timmar ska Mattias Qvarsell nattvandra för femte natten i rad.

– Varannan vecka har jag barnen. Varannan vecka nattvandrar jag så ofta jag kan.

Han lutar sig ut över balkongräcket och spejar bort mot vattentornet. Han minns hur tre bilar brann där den 11 december. I januari har ytterligare sju brunnit.

Krav på kameror

Mattias Qvarsell är kommunfullmäktigeledamot för socialdemokraterna. Partiet kräver nu kameror i Henriksdal.

– För att hantera den akuta situationen måste polisen, kommunen och bostadsrättsföreningarna sätta upp kameraövervakning mot Henriksdalsringen, säger oppositionsrådet Khashayar Farmanbar (S).

I Nacka Forum i mars 2019 invigde kommunalrådet Mats Gerdau (M) en av Sveriges första trygghetskameror på allmän plats. Han vill ha kameror även i Henriksdal.

– Prio ett är att Nacka ska vara tryggt och säkert. Det är väldigt oroande med bilbränderna i Henriksdal och att man skjutit raketer mot varandra. Då måste samhället agera, säger Mats Gerdau.

”Vill inte buset något illa”

En kvinna med rollator går förbi Ica Nära Henriksdal med sin pudel i koppel. Hon tror att kameror kan hindra och identifiera ”buset”.

– Fast vi vill inte buset något illa. Vi vill bara ha lugn och ro.

Med en matkasse i handen går Anna Tseleki, 26, hemåt Henriksdalsberget.

– Tidigare var det mest papperskorgar som småungarna satte eld på. Vi fick ta in papperskorgarna utanför vårt hus. Egentligen är det ett ganska tryggt område men nu skulle det kännas tryggare med kameror med tanke på allt som händer.

Tidigare har bostadsrättsföreningarna satt upp kameror i garage och mellan husen. Nu överväger också polisen kameraövervakning.

– I nuläget bedömer vi att personal på plats ger störst effekt men blir det ingen förbättring i Henriksdal får vi komplettera med kameror, säger Sofie Ordell, kommunpolis i Nacka.

”Måste få folk att umgås”

Mattias Qvarsell ser inte kameror som en frälsning.

– Det är ju ingen långsiktig lösning att polisen ligger och lurar i buskarna. Vi måste satsa på saker som gör att folk vill umgås. Om några grannar vill hyra en hoppborg eller ordna en grillkväll hoppas jag att kommunen är lite snabbfotad och säger: ”Vilken bra idé! Hur kan vi stötta er?”